Prognoze: cum va evolua economia mondială în cazul renunțării la globalizare

Ion Chișlea
19/05/2022
O renunțare la globalizare ar însemna renunțarea la forța de muncă ieftină oferită de China și alte țări din Extremul Orient

Invazia Rusiei în Ucraina și blocajele economice provocate de noul val al pandemiei din China perturbă lanțurile de aprovizionare, frânează creșterea economică și împing inflația la cote maxime pentru ultimii patruzeci de ani. Concluzia aparţine experţilor de la Bloomberg Economics, care au organizat o simulare pentru a prognoza  cum ar putea evolua economia mondială în cazul unei renunțări la globalizare, posibile în urma agresiunii rusești în Ucraina.

Rezultatul simulării arată că, la nivel global comerțul ar scade cu aproximativ 20%, revenind înapoi la nivelurile de la sfârșitul anilor 1990, înainte ca China să adere la OMC.Pe termen lung, o revenire a globalizării la nivelurile de la sfârșitul anilor 1990 ar lăsa lumea cu 3,5% mai săracă decât acum.

Bloomberg Economics susţine că anul curent poate fi marcat începutul unei renunțări la globalizarea, care a constituit unul din factorii principali pentru creșterea economică fulminantă din ultimele decenii.

Robert Koopman, economistul șef al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) se așteaptă în schimb la o „globalizare reorganizată” care va avea un cost.  „Nu vom putea folosi producția cu costuri reduse și cu costuri marginale la fel de extensiv precum am făcut-o”, a comentat acesta.

Bloomberg scrie că timp de trei decenii, o caracteristică definitorie a economiei mondiale a fost capacitatea de a produce tot mai multe bunuri la prețuri din ce în ce mai mici. Intrarea a peste un miliard de muncitori din China și din fostul bloc sovietic pe piața mondială a muncii, scăderea barierelor comerciale și logistica hiper-eficientăau produs o epocă a abundenței.

În prezent, aproximativ 6 trilioane de dolari de bunuri – echivalentul a 7% din PIB-ul global – sunt tranzacționate între țări democratice și autocratice. Pentru a vedea cum o posibilă deglobalizare ar putea influența  comerțul dintre aceste țări, Bloomberg Economics a introdus un tarif de 25% pe acest trafic de mărfuri într-un model de economie globală. Acestea au fost cele mai mari taxe pe care SUA și China le-au aplicat una împotriva celeilalte vreodată.

 

Ion Chișlea
19/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii