Siegfried Mureșan: „Republica Moldova este astăzi mai aproape decât oricând de Uniunea Europeană”. Care sunt pașii pentru începerea negocierilor

Tatiana Gherța
30/11/2023
presedinte.md

Reformele realizate și următorii pași în procesul de aderare la Uniunea Europeană au fost principalele subiecte discutate miercuri, 29 noiembrie, de președinta Maia Sandu cu membrii Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană (CPA RM – UE). Eurodeputatul român, Siegfried Mureșan, a specificat după întrevedere că Republica Moldova este mai aproape ca niciodată de UE, totul datorită acțiunilor și determinării venite din partea autorităților de la Chișinău.

Președinta Maia Sandu a mulțumit membrilor legislativului de la Bruxelles pentru promovarea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova. De asemenea, șefa statului și-a exprimat recunoștința pentru rezoluția adoptată recent de Parlamentul European, prin care recomandă Consiliului European inițierea negocierilor de aderare. 

După discuțiile cu Maia Sandu, Siegfried a enumerat reușitele Președintei obținute odată cu preluarea mandatului. Printre acestrea se numără obținerea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană și primirea avizului privind începerea negocierilor de aderare; reformarea justiției și administrația publică; reducerea influenței Rusiei și a oligarhilor din țară; accelerarea luptei anticorupție.

„Am vorbit astăzi la Chișinău cu președinta Maia Sandu despre următorii pași pentru începerea negocierilor de aderare și despre cum putem crește sprijinul pe care îl alocă Parlamentul European Republicii Moldova. Republica Moldova este astăzi mai aproape decât oricând de Uniunea Europeană și acest lucru este în mare măsură meritul președintei Maia Sandu”, a spus Mureșan.

Vizita la Chișinău a delegației Parlamentului European la CPA RM-UE a fost dedicată reuniunii Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

În cadrul evenimentului au fost purtate discuții despre progresele înregistrate de țara noastră în contextul implementării celor nouă recomandări enunțate în avizul Comisiei Europene. De asemenea, discuțiile au vizat procesul de implementare a reformei justiției, securitatea și situația economică din țara noastră.

„În pofida tuturor dificultăților, suntem încrezători că, grație sprijinului Parlamentului European, și, nemijlocit, al membrilor delegației Comitetului Parlamentar de Asociere RM – UE, Republica Moldova va reuși să atingă acele scopuri pe care și le-a pus, ambițioase, de a începe negocierile de aderare la UE, pentru că Parlamentul Republicii Moldova, Guvernul și societatea s-au mobilizat pentru a îndeplini toate recomandările care ne-au fost puse în față”, a menționat copreședintele CPA RM-UE, vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi.

„Întărirea justiției, combaterea corupției și a spălării banilor, buna funcționare a statului de drept, reforma instituțiilor din sistemul judecătoresc, toate sunt procese unde viteza de implementare este una foarte bună din partea autorităților din Republica Moldova. De aceea Parlamentul European susține începerea negocierilor de aderare. Aceasta este poziția oficială a Parlamentului European exprimată în Rezoluția din luna octombrie și este ceea ce și vom reitera, la comun, în cadrul acestei ședințe, noi, parlamentarii din Parlamentul Republicii Moldova și din Parlamentul European”, a accentuat copreședintele CPA RM-UE, europarlamentarul Siegfried Mureșan.

La finalul Reuniunii, a fost adoptată o declarație care se referă la parcursul european al Republicii Moldova.

CPA RM-UE reprezintă forumul parlamentar al Acordului de Asociere UE – Republica Moldova. Din el fac parte membri numiți de Parlamentul Republicii Moldova și de Parlamentul European, care se întrunesc de două ori pe an, alternativ la Chișinău și Bruxelles.

 

Tatiana Gherța
30/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii