SIS a completat lista site-urilor blocate

Tatiana Gherța
21/04/2023
blog.ipleaders.in

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a dispus printr-un ordin emis joi, 20 aprilie, sistarea unor portaluri care promovează informații false în domeniul ce afectează securitatea națională, în condițiile stării de urgență. Este vorba de: politnavigator.net; politnavigator.news; news-front.info. Este de menționat că ordinul nu a fost încă executat, întrucât, la o zi distanță, cele 3 portaluri pline cu informații false încă mai pot fi accesate. Același lucru s-a întâmplat anterior și în cazul posturilor TV blocate. Anticoruptie.md a deconspirat într-o investigație cum trei dintre cele șase televiziuni cu licențele suspendate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) pentru lipsa unei informări corecte despre evenimentele naționale, dar și războiul din Ucraina, au migrat pe frecvențele altor posturi tv, cu tot cu echipele lor și, respectiv, cu politica editorială pentru care au fost taxate.

„Ordinul ce conţine indicații cu caracter obligatoriu a fost transmis furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca imediat, în condițiile legii, accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate”, se arată în nota informativă prezentată de SIS.

Amintim că, potrivit Hotărârii nr. 41 pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea inclusiv a coordonării activității mijloacelor de informare în masă privind introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații, combaterea dezinformării, a știrilor false și a discursului de ură. 

Tatiana Gherța
21/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii