Socialiștii lui Dodon, porniți împotriva SUA pentru Stadionul Republican. Wikileaks: Cum îi consilia Dodon pe americani în privința terenurilor din Chișinău

Mădălin Necșuțu
08/04/2022

Socialiștii pro-ruși conduși de facto de Igor Dodon vor să organizeze un referendum privind Stadionul Republican din capitala Republica Moldova, teren deja promis spre vânzare Ambasadei SUA la Chișinău pentru contruirea noului sediul.

De altfel, în noiembrie 2008, chiar Igor Dodon încerca să îi consilieze pe americani unde ar fi cele mai bune terenuri ca ei să-și poată construi ambasada, conform unor discuții între el și ambasadorul de atunci al SUA la Chișinău, Asif Chaudhry, publicate ulterior de Wikileaks.

Reamintim că terenul stă în paragină de aproape 20 de ani și nicio guvernare anterioară nu a fost în stare să ducă la capăt un proiect urbanistic în cazul acestuia. Consilierii socialiști din cadrul Primăriei Chișinău afirmă că atribuirea terenului stadionului ambasadei Statelor Unite în 2018 „de către regimul lui Plahotniuc”, pentru construcția unui nou complex, reprezintă o „mită voalată”.

Între iunie 2019 și iunie 2021, atât cât s-au aflat la guvernare, socialiștii au anulat legea care oferea spre vânzare terenul părții americane, iar partenerul lor de guvernare de atunci Ilan Șor și partidul său omonim declarau că acolo se va construi ceva similar cu Orheilandul de la Orhei.

Ilan Șor spunea atunci că pe acest loc va fi construit „MoldovaLand” și „BasarabiaLand” care ar urma să fie „un complex important sportiv și de agrement, un parc de odihnă pentru familii, care va deveni un centru al unității naționale”.

Ulterior, Curtea Constituțională le-a anulat socialiștilor decizia. Curtea Constituțională din Republica Moldova a emis în iunie 2021 o decizie prin care Stadionul Republican din centrul Chișinăului, cu o suprafață de circa cinci hectare, va rămâne în proprietatea Ambasadei SUA la Chișinău, loc pe care urmează să fie construit noul sediu al ambasadei.

Pe 3 decembrie 2020, majoritatea parlametară de la Chișinău, formată din Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon și Partidul Ilan Șor, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, au adoptat o lege ce prevedea reîntoarcerea terenului fostului Stadion Republican în proprietatea statului. Astfel, deputații socialiști și cei ai lui Șor au anulat legea din 2018 care prevedea vânzarea acesteia Ambasadei SUA în Moldova.

Socialiștii țintesc acum să formeze un grup de inițiativă pentru organizarea referendumului, care să adune semnături de la cel puțin 10% din locuitorii Chișinăului pentru a forța organizarea unui referentul.

Terenul fostului Stadion Republcian se află în paragină din 2006, atunci când a fost închis și apoi demolat, în 2007, cu promisiunea și atunci că acolo va fi construită o arenă sportivă de 20.000 de locuri, o parcare și un hotel.

Mădălin Necșuțu
08/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii