Socialistul Oleg Teterea și-a depus mandatul de deputat. Care este motivul

Anticoruptie.md
13/05/2020
Oleg Teterea. Foto: alegeri2019.psrm.md

Socialist Oleg Teterea și-a depus miercuri mandatul de deputat. Demisia acestuia ar fi legată de angajarea la un alt post ce este incompatibil cu statutul de parlamentar. Locul lui Teterea va fi ocupat de Nicolae Pascaru, care este următorul în lista PSRM pentru circumscripția națională.

„Mandatul vacant îi va reveni următorului candidat de pe lista PSRM, Nicolae Pascaru. Sperăm că mandatul lui Nicolae Pascaru va fi validat în următoarele zile, astfel ca la viitoarea ședință a Parlamentului să intre deja în funcție”, a anunțat pe pagina sa de Facebook Corneliu Furculița, președintele fracțiunii socialiștilor din Parlament.

Amintim că Oleg Teterea, înainte să acceadă în Parlament, a fost administrator la fabri­ca Avi­co­la Gal­li­nu­la. Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, realizată împreună cu Ziarul de Gardă, reporterii scriau că Oleg Teterea a fost și administratorul SRL Hun­ter Elit Club, despre care presa a scris anterior că ar fi afiliată intereselor actualului președinte Igor Dodon.  În august 2017, reporterii portalului Anticoruptie.md scriau că firma Hunter Elit Club SRL încearcă să obțină, prin judecată, recuperarea unei datorii în valoare de peste 24 de milioane de lei de la Fabrica de conserve din Călărași. „Compania a explicat în instanță că aceste datorii au fost acumulate după ce, în 2008, Fabrica de conserve din Călărași a împrumutat zece milioane de lei de la Oleg Teterea. Banii urmau să fie rambursați până la 13 august 2010. Cu doar câteva luni înainte de asta, în aprilie 2010, Teterea a cesionat această creanță companiei Hunter Elit Club, cu toate drepturile de revendicare a banilor de la Fabrică. Pentru că fabrica nu își onorase obligațiile de rambursare a împrumutului, în iulie 2011, firma, care este acționară la Fabrica de conserve din Călărași, a semnat cu ultima un acord adițional la contractul de împrumut din 2008, obligând întreprinderea să-i plătească o penalitate de 0,1 % din suma restantă a datoriei pentru fiecare zi de întârziere. Astfel, în baza acestor penalități, datoria, care în 2011 era de şapte milioane de lei (o parte din bani fuseseră deja restituiți – n.r.), a generat pretenții financiare suplimentare de peste 11 milioane de lei”, scriau jurnaliștii.

Într-o altă anchetă din noiembrie 2016, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice scriau că printre susținătorii lui Igor Dodon în campania electorală pentru alegerile prezidențiale se numără și Oleg Teterea, care a sponsorizat campania electorală a președintelui cu 55.800 de lei. Acesta a donat și în campania pentru alegerile locale din 2015 suma de 45 de mii de lei și în cea pentru alegerile parlamentare din 2014 de patru ori mai mult – 189.900 de lei.

Anticoruptie.md
13/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii