Societatea civilă atenționează Parlamentul și Guvernul: Inițiativele judecătorilor dau peste cap reformarea Justiției

Anticoruptie.md
29/09/2015
Foto: ipn.md

Ping-pong-ul dintre societatea civilă și grupul de judecători conduși de Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), care a venit cu un pachet de inițiative legislative, continuă. După ce, în cadrul unui interviu acordat portalului Anticorupție, președintele Curții a acuzat experții din domeniu că ar critica nefondat proiectele, marți, 29 septembrie, reprezentanții mai multor organizații nonguvernamentale au încercat repetat să atragă atenția Parlamentului și Guvernului că propunerile magistraților ar da peste cap reforma în Sectorul Justiție. 15 ONG-uri au lansat un apel public prin care îndeamnă factorii de decizie să nu promoveze în grabă inițiativele care, potrivit lor, ar putea fi periculoase.

În special, semnatarii apelului sunt îngrijorați de propunerile ce țin de reorganizarea Curții Supreme de Justiție, selectarea majorității inspectorilor-judecători din societatea civilă; investirea Consiliului Superior al Magistraturii cu dreptul de a verifica averile judecătorilor și de a-i elibera din funcție în caz că judecătorul nu poate proba legalitatea dobândirii averii; achitarea taxei de stat după terminarea procesului și nu la inițierea procesului; instituirea medierii obligatorii în prima instanță în cauzele civile de către judecători; reducerea termenelor de examinare a cauzelor în detrimentul calității și crearea instanțelor judecătorești specializate pentru examinarea infracțiunilor de corupție.

În iunie 2015, aceleași organizații au lansat o opinie comună pe marginea inițiativelor de modificare a legislației în domeniul Justiției, lansate de Centrul pentru Reformă în Sistemul Judecătoresc (CRSJ), menționând și atunci că acestea nu sunt prevăzute sau vin în contradicție cu Strategia de Reformă a Sectorului Justiției.

În cadrul interviului acordat recent portalului Anticorupție, Mihai Poalelungi, preşedintele CSJ, a catalogat drept nefondate îngrijorările societății civile cu privire la inițiativele promovate de CRSJ, menționând că acestea vin doar să îmbunătățească situația din sistemul judecătoresc. Totodată, el a acuzat experții în domeniu că ar pune presiune pe ambasadorii străini ca aceștia să nu accepte pachetul de inițiative.

Anticoruptie.md
29/09/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii