Europa încearcă să scape de şantajul Rusiei. Gazul rusesc ar putea fi înlocuit cu cel din Africa, SUA şi Azerbaidjan

Ion Chișlea
03/05/2022
Wikipedia

Uniunea Europeană sporeștre cooperarea cu țările africane pentru înlocuirea importurilor de gaz natural rusesc și reducerea dependenței de Moscova cu aproape două treimi, scrie Bloomberg cu referire la un proiect de document al UE.

Țările din Africa, în special din partea de vest a continentului, cum ar fi Nigeria, Senegal și Angola, oferă un potențial neexploatat în mare măsură pentru gaze naturale lichefiate (GNL), transmite agenția.

Planul Uniunii Europene este de a crește importurile de GNL și de a spori transporturile de gaze din conducte din alte țări decât Rusia. Acesta lucru necesită însă stabilirea relațiilor cu furnizorii tradiționali pe o nouă bază și extinderea comerțului la noi furnizori emergenti, potrivit documentului.

Pașii cheie ce urmează să-i facă UE pentru depășirea dependenței de gazul rusesc, presupun şi implementarea integrală a acordului cu SUA pentru livrarea a 15 miliarde de metri cubi de GNL suplimentar în 2022 și aproximativ 50 de miliarde de metri cubi, anual, până în 2030. 

Blocul comunitar european mai intenţionează să sprijine dublarea capacității Coridorului sudic de gaze, care aduce gaze din Azerbaidjan, la 20 de miliarde de metri cubi pe an. De asemenea, și Algeria ar accepta o majorare a livrărilor. În partea de nord, Norvegia, al doilea producător european de gaze, și-a majorat deja livrările către statele UE.

Blocul celor 27 de națiuni vrea să se îndepărteze de cel mai mare furnizor al său, Rusia, după ce președintele Vladimir Putin a invadat Ucraina. Proiectul de strategie energetică urmărește, de asemenea, să pregătească regiunea pentru importul a 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil până în 2030, în conformitate cu ambițiosul Pact Verde al UE de a renunța la combustibilii fosili și de a atinge neutralitatea climatică până la jumătatea secolului.

 

Ion Chișlea
03/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii