„Soluție provizorie, care necesită multe resurse administrative”: De ce creează CSE un mecanism de livrare a bunurilor în regiunea transnistreană

Ion Chișlea
30/06/2022
Alexandru Flenchea/moldova.europaliberă.org

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, consideră decizia Comisiei pentru Situații Excepționale despre crearea unui mecanism de asigurare a populației din regiunea transnistreană cu bunuri de consum în schimbul energiei electrice drept o soluție parțială pentru problema artificală a surplusului de lei invocată de autoritățile regiunii separatist. 

„E o decizie cu caracter provizoriu pentru implementarea căreia urmează să fie alocate multe resurse administrative, o soluție parțială la o problema artificială - cea a „surplusului de lei" în stânga Nistrului creată de încăpățânarea elitelor de la Tiraspol de a păstra pretinsa independență, inclusiv în domeniul monetar și financiar-bancar”, a comentat expertul cauzele deciziei.

Acum, Republica Moldova plătește în lei pentru energia electrică livrată de Centrala Termoelecrică Moldovenească, iar autoritățile de la Tiraspol interzic orice tranzacții în monedă moldovenească în regiune.

Astfel se acumulează o cantitate de lei, care nu este utilizată pe malul stâng „pentru a nu submina independența monetară a regiunii”. Flenchea spune că problema  poate fi rezolvată definitiv doar când va fi restabilită integritatea Republicii Moldova, iar Transnistria, inclusiv economia ei și sectorul bancar, vor reintra în legalitate.

„Nicio companie din dreapta Nistrului, care activeaza perfect legal, nu are nici problema surplusului de lei, nici problema convertirii valutelor, nici problema importului mărfurilor de consum sau alte probleme invocate de administrația de la Tiraspol”, a mai afirmat Flenchea.

Mecanismul propus de Comisia pentru Situații Excepționale prevede că mijloacele băneşti în lei moldoveneşti acumulate de Centrala Termolelectrică de la Cuciurgan (MGRES) din plăţile pentru energia electrică consumată pe malul drept al Nistrului pot fi virate unei companii desemnate de către MGRES. Aceasta se angajează să intermedieze plăţile la conturile deţinute de aceasta în una dintre băncile licenţiate din Republica Moldova -  Mobiasbanca.

La rândul său, compania intermediară va transfera mijloacele respective către conturile bancare ale unor companii din stânga Nistrului deschise în băncile din Republica Moldova. Aceste firme, numite companii eligibile, vor efectua tranzacţiile şi logistica necesară pentru asigurarea cu bunuri de consum a populaţiei din regiunea transnistreană.

Procesul va fi coordonat de un grup de lucru format din reprezentanţi ai Serviciului Vamal, Serviciului Fiscal, Corpului de control al Prim-ministrului, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Băncii Naţionale a Moldovei, Agenţiei Servicii Publice, Ministerului Justiţiei, Ministerului Economiei şi Ministerului Finanţelor. Coordonatoul grupului va fi viceprim-ministrul pentru reintegrare.

Ion Chișlea
30/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii