SONDAJ// 60 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova susțin aderarea la UE

Mihaela Cibotaru
23/08/2023

46,5% dintre cetățenii Republicii Moldova sunt la curent cu principalele informații ce țin de Uniunea Europeană (UE), iar peste 52% dintre respondenți au declarat că sunt puțin sau deloc informați despre activitatea UE, dar aproape 60% susțin aderarea. Aceasta arată rezultatele unui sondaj de opinie privind procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, realizat în iunie curent de Institutul pentru Politici și Reforme Europene și Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-AXA.

Potrivit rezultatelor sondajului, peste 59,2% dintre cei intervievați susțin aderarea Moldovei la UE, iar 31,6% sunt împotrivă. Un pic mai mic - 55,4% dintre moldoveni - este numărul celor care ar vota pentru aderare în cadrul unui referendum, dar și a celor care ar vota contra - 30,6%.

Totodată, respondenții consideră că Republica Moldova nu este prea pregătită pentru aderare. Doar 14,3% dintre intervievați cred că țara este pregătită pentru a păși în UE, în timp ce 63,5% dintre respondenți cred că Moldova este „nu prea” sau „deloc” pregătită să adere la UE.

 

 

Principalele două așteptări ale respondenților de la aderarea la UE sunt reducerea nivelului corupției (16,6%) și pacea și securitatea (16,5%), urmate de libertatea de a studia sau lucra oriunde în UE (15,5%) și libertatea de a călătorii oriunde în UE (15,1%). Pe locul cinci în topul așteptărilor se plasează stabilitatea economică, pe care au indicat-o 15,1% din respondenți.

 

 

Tot combaterea corupției deține primul loc în răspunsurile privind condițiile care trebuie realizate de Moldova pentru a adera la UE - 49,4% au răspuns astfel. În topul condițiilor numite de respondenți pentru aderare sunt dezvoltarea economică (37,5%) și reforma justiției (30,8%).

Doar 17,5% dintre cei intervievați consideră că negocierile privind aderarea Republicii Moldova la UE vor începe cel mai probabil pe parcursul anului curent, iar alte 51,6% consideră că aceasta va avea loc în decursul următorilor – de la 1 până la 10 ani. Totodată 21,8% nu cred că aceasta se va întâmpla vreodată.

Principalele surse de informații despre Uniunea Europeană sau Europa în ansamblu sunt internetul cu 46,1% și TV - 40,3%, urmate de rețele de socializare (22,3%) și rudele plecate la muncă peste hotare (20%).

 

Mihaela Cibotaru
23/08/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii