Sondaj // Corupția rămâne în topul problemelor cu care se confruntă cetățenii. Este răspândită cel mai mult printre deputați și funcționari publici

Anticoruptie.md
09/11/2017
Foto: CIJM

Corupția rămâne în topul problemelor cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova, pe lângă veniturile mici și șomaj, potrivit unui nou sondaj realizat de Institutul Internațional Republican (IRI) și făcut public recent. O bună parte dintre cetățeni descriu flagelul drept „o problemă foarte mare”, fiind răspândită cel mai mult printre parlamentari și funcționarii publici. Datele colectate relevă o creștere accentuată a pesimismului față de situația din țară. 

Potrivit sondajului, realizat în septembrie-octombrie 2017, 78% dintre persoanele chestionate consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită și doar 16% sunt de părere opusă. Totodată, în topul problemelor ce dau bătăi de cap cetățenilor sunt veniturile mici (42%), șomajul (36%) și corupția (28%). La întrebarea dacă, în opinia lor, țara este guvernată în interesul majorității sau doar a unor grupuri, 91% dintre respondenți au ales a doua opțiune. Printre cauzele care fac ca nivelul corupției să crească se numără lipsa controlului guvernamental, sărăcia precum și acțiunile oligarhilor sau cele ale oamenilor de afaceri. Totodată, fiind întrebați cui, în ultimele 12 luni, i-au dat mită, i-au oferit un cadou sau o favoare, cei mai mulți dintre cetățeni au enumerat medicii, angajații din învățământ și polițiștii. 

„Creșterea dramatică a numărului de moldoveni care simt că țara se îndreaptă în direcție greșită indică faptul că optimismul care a urmat alegerilor prezidențiale din noiembrie 2016 a slăbit. În mod evident, nivelul ridicat de anxietate în privinţa economiei în declin și a corupției excesive necesită un răspuns semnificativ din partea guvernăriii”, concluzionează Stephen Nix, directorul regional IRI pentru Eurasia.

Printre altele, sondajul mai sugerează că sprijinul pentru aderarea la Uniunea Europeană continuă să crească și este deosebit de puternic în rândul tinerilor. Aproape jumătate (49%) s-ar alătura UE dacă ar trebui să aleagă între aceasta și Uniunea vamală euroasiatică. 

Sondajul a fost efectuat pe întreg teritoriul Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene) în perioada 23 septembrie - 17 octombrie 2017, prin interviuri față în față în casele respondenților. Eșantionul a constat din 1.514 de rezidenți în vârstă de peste 18 ani, apți de vot și reprezentativi pentru populația țării. 

Anticoruptie.md
09/11/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii