Sondaj iDATA// Cinci partide politice ar ajunge în Parlament în cazul unor alegeri parlamentare

Anticoruptie.md
02/11/2023
iData

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare anticipate, în noul legislativ ar accede cinci formațiuni politice. Cu mandate s-ar alege Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Socialiștilor, Partidul Șansă, Mișcarea Alternativa Națională și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei. Datele au fost prezentate joi, 2 noiembrie, într-un sondaj realizat de compania iData.

Potrivit rezultatelor, în cazul unor alegeri parlamentare, PAS ar obține 23,8% de voturi, PSRM ar obține 12,9%, iar Partidul Șansă - 12,2%. Din totalul persoanelor care au participat la sondaj, 21,9% au răspuns că nu știu cu cine ar vota. În privința respondenților care sunt deciși, 35,6% ar vota pentru PAS, 19,3% pentru PSRM și 18,3% pentru Partidul Șansa.


Excluzând voturile din stânga Nistrului și diaspora, Partidului PAS îi revine 44 mandate, PSRM îi revine 23 mandate, Partidul Șansă – 22 mandate, MAN și PDCM ar obține 6 mandate fiecare.

La capitolul încredere în rândul politicienilor, în top se regăsește Președinta statului, Maia Sandu, pentru care și-au exprimat încrederea 22% dintre respondenți. În clasament urmează nu fostul șef de stat, Igor Dodon, așa cum era majoritatea sondajelor anterioare, dar deputatul fugar Ilan Șor. 10,6% dintre participanții la sondaj au menționat că au încredere în acest politician. Topul încrederii continuă cu Igor Dodon – 9,4%, Ion Ceban – 5,8% și Renato Usatîi – 3%. Tot aceeași politicieni, doar că în proporții puțin diferite, sunt considerați de către cetățeni a fi cei mai activi:  Maia Sandu – 12,1%, Ion Ceban – 8,1%, Ilan Șor – 7,2%, Igor Dodon – 5,8% și Renato Usatîi – 3,7%.

Autorii sondajului anunță că studiul a fost efectuat la nivel național pe un eșantion total de 1322 de respondenți, din 353 de localități. Din eșantionul total, 601 respondenți sunt rezidenți ai mun. Chișinău. Sondajul a fost efectuat în mod telefonic (CATI – 61%), față în față (CAPI – 25%) și prin completarea chestionarului on-line (CAWI – 14%). Eroarea maximă de eșantionare este de ±2,9% la nivel național și de ±4,2% în mun. Chișinău. 

Anticoruptie.md
02/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii