Sondaj INSCOP: 75% dintre români își doresc unirea cu Republica Moldova și peste 70% vor ca țara să rămână în UE

Mădălin Necșuțu
31/01/2022

Cel mai recent sondaj al INSCOP Research din România arată că 75% dintre români și-ar dori unirea României cu Republica Moldova, în timp ce doar 21,1% ar vota împotriva ei. În paralel, circa 72,9% e români susțin calitatea României de membru al Uniunii Europene și doresc ca România să rămână în rândul statelor membre ale UE.

„Percepția privind avantajele aderării la Uniunea Europeană s-a îmbunătățit semnificativ comparativ cu luna septembrie 2021, revenind la un nivel înregistrat anterior crizei politice de la finalul anului trecut. Pe de altă parte, subiectul ieșirii României din Uniunea Europeană (RO-Exit), deși se menține constant la un nivel  de susținere de 20% și 25%, trei pătrimi din populație respinge atât ieșirea României din Uniunea Europeană, cât și ideea destrămării Uniunii Europene, motivațiile fiind cât se poate de pragmatice. Chiar și cei care cred că interesul național este prioritar în fața regulilor europene sunt de părere, în proporții covârșitoare, că este totuși în interesul național al țării ca România să rămână membră a Uniunii Europene. Per ansamblu, observăm că depășirea crizei politice de anul trecut, formarea unei coaliții largi, stabile, dar și sentimentul de insecuritate provocat de Rusia au revitalizat adeziunea la valorile și reperele euro-atlantice”, este de părere Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group, partener al sondajului, citat de Digi24.ro

În cei 15 ani de la aderarea la UE, România a primit în plus, comparativ cu cu banii cotizați, nu mai puțin de 44,7 miliarde de euro, scrie G4Media.ro. Sumele primite de România de la bugetul UE au ajuns, la finalul lunii decembrie a anului trecut, la 68,75 miliarde de euro, în timp ce contribuția cumulată pentru această perioadă este de 24 miliarde de euro.

Comisia Europeană a virat recent României nu mai puțin 1,9 miliarde de euro, reprezentând prefinanțarea din împrumutul acordat României, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după ce România și-a respectat angajamentele din trimestrul al IV-lea din 2021.

Mădălin Necșuțu
31/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii