„Sper foarte mult să avem suportul în Guvern și în Parlament”. Natalia Gavrilița a anunțat mecanismul de compensare la plata tarifelor la gazele naturale

Ilie Gulca
10/11/2021
Premierul Natalia Gavrilița

Executivul urmează să aprobe un pachet de compensare estimat la 1,6 miliarde de lei. Premierul Natalia Gavrilița a dat asigurări că absolut toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații pentru plata gazelor naturale și a încălzirii.

„Dacă vorbim despre familiile nevoiașe eligibile la programul de ajutor pe perioada rece a anului, asta înseamnă o creștere a indemnizațiilor de la 500 la 700 de lei pe lună. Vom crește eligibilitatea pentru acest program astfel ca să se califice aproximativ 300.000, adică cu 88.000 de familii mai mult decât anul trecut”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

Totodată, șefa executivului a precizat că de compensarea pentru creșterea tarifară la gazele naturale și căldură se vor bucura toți consumatorii casnici.

„E vorba de 746.000 de familii. Compensația va fi graduală și în funcție de consum. Vom compensa parțial creșterea tarifară pentru prima gigacalorie consumată cu 2/3 din creșterea costurilor, adică cu maxim 450 de lei pe lună, iar pentru consumul de gaze naturale, compensația vine în două trepte: pentru primii 50 de metri cubi noi compensăm 4,3 lei din tarif, pentru consumul de la 50 la 150 de metri cubi – 3,2 lei din tarif”, a explicat premierul.

Prin urmare, a subliniat ea, pentru consumatorul casnic primii 50 de metri cubi vor costa aproximativ 6,8 lei. Următoarea cantitate de 100 de metri cubi va costa 7,9 lei.  „Sper foarte mult să avem suportul unanim a acestor măsuri și aici în Guvern și atunci când vom merge la aprobare în Parlament”, a mai spus Gavrilița.

Pentru luna noiembrie, consumatorii de gaze naturale vor achita 11 lei și 8 bani (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale. 

Pe 9 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat prețul provizoriu de 10 lei și 26 de bani fără TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale. Până la sfârșitul lunii curente, ANRE va revizui calculele prezentate de către Moldovagaz și va stabili tariful final pe care îl vor plăti cetățenii pentru gazele naturale.

Ilie Gulca
10/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii