Spital regional modern, pentru populația din regiunea de nord a Moldovei

Mihaela Cibotaru
01/11/2023
simbol

Un spital regional modern de nivel terțiar urmează să fie construit în Republica Moldova, pentru oferirea serviciilor medicale populației din regiunea de nord. Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, proiectul de lege privind ratificarea Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru construcția Spitalului Regional Bălți.

Potrivit acordului, Republica Moldova va primi pentru construcția spitalului un împrumut de 86 de mln de euro, cu maturitatea maximă aferentă de 20 de ani. Costul total al proiectului este estimat la 108 milioane de euro, astfel contribuția Guvernului va fi de 21 de milioane de euro.

Spitalul Regional Bălți va avea  o suprafață de cca 38.000 m² și o capacitate de 340 de paturi în regim de spitalizare și 78 paturi în regim ambulatoriu. Clădirea va fi construită pe un lot de teren de cca 5 ha, amplasat în afara orașului Bălți.

„Acordul de împrumut va avea impact pozitiv asupra economiei naționale, astfel încât noul spital regional Bălți ar trebui să ofere populației din regiunea din nordul Moldovei servicii spitalicești de nivel terțiar de înaltă calitate și sigure, comparabile cu restul Europei”, se spune în hotărârea Guvernului. Grație celor mai noi tehnologii de diagnosticare și tratament, care vor fi disponibile în Spitalul Regional Bălți, nu va mai fi nevoie ca pacienții să se deplaseze până la Chișinău pentru a beneficia de asistență medicală de așa nivel.

Perioada de implementare a Proiectului „Construcția Spitalului Regional Bălți” este 2023-2028.

Mihaela Cibotaru
01/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii