„Spor pentru Moldova”. Guvernul anunță o serie de majorări ale retribuției pentru bugetari

Tatiana Gherța
25/09/2023
captura video

Medicii, profesorii, angajații din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), dar și angajații din instituțiile culturale, vor beneficia majorări și sporuri salariale. Un anunț în acest sens a fost făcut luni, 25 septembrie, de prim-ministrul, Dorin Recean, în cadrul unui briefing de presă. Premierul a anunțat despre intenție Executivului de a veni cu un pachet de sprijin pentru cetățeni, inclus în programul „Spor pentru Moldova”. Pachetul de sprijin însumează peste 1 miliard de lei și va avea impact asupra a 170 de mii de persoane. 

„Anul acesta la fel este unul dificil, avem să ne confruntăm în continuare cu dificultăți economice, Guvernul vine să sprijine cetățenii, vine să sprijine economia. Așa cât de dificil nu ar fi Guvernul a identificat resurse suplimentare, cu ajutorul partenerilor euoropeni, partenerilor din SUA și cu ajutorul organizațiilor internaționale. Vom avea un program bine pus la punct pentru ca pe de o parte să acordăm asistență și majorări de venituri pentru mai multe categorii de populație, dar și în același timp să stimulăm creșterea economică. Obiectivul nostru este împreună să avem o economie puternică, o economie europeană, o econom,ie care să ducă la creșteri salariale”, a menționat premierul, Dorin Recean. 

În total pachetul de sprijin pentru cetățeni însumează 1 miliard 300 milioane de lei. Suplimentar, 352 de milioane de lei vor fi acolate pentru acoperirea cheltuielilor energetice la căldură și energie electrică în școli, spitale și instituțiile bugetare. 

Așadar, salariul medicilor va crește cu 15%, de la 17.344 lei la 19.945 lei. Este vorba de 48 de mii de salariați, inclusiv din instituțiile care nu sunt finanțate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), spitalul MAI, spitalul Ministerului Apărării, centrul de reabilitare și plasament. Totodată, de o creștere salarială de 26% vor avea parte și medicii din instituțiile penitenciare, dar și medicii legiști. 

În același program sunt incluse și cadrele didactice. Profesorii, vor ridica o plată unică de 5.000 de lei, iar personalul non didactic vor avea un spor unic de 3.000 de lei. În total, peste 100 de mii de persoane din sistemul educațional vor primi acest spor. 

Tot câte 5000 de lei, drept spor salarial, vor primi și angajații din cadrul MAI. Este vorba de peste 10 mii de angajați. 

O creștere salarială de 25%, mai exact un adaos de 1.500 de lei, o vor înregistra și angajații din instituțiile culturale din subordinea Ministerului Culturii. 

Același program va acoper o parte din necesitățile privind reabilitarea infrastructurii rutiere. În fondul rutier vor fi alocate suplimentar 100 de milioane de lei. Alte 300 de milioane vor fi alocate pentru dezvoltarea regională, pentru proiectele înregistrate în programul Satul European.

Recean a anunțat și un spor pentru a agricultori, acesta însă nu a venit cu detalii despre ce ajutor este vorba mai exat. Premierul a anunțat că va merge săptămâna viitoare în parlament pentru a prezenta rectificarea bugetară pentru aprobare. 

 

Tatiana Gherța
25/09/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii