Stare de urgență în sănătate publică în Chișinău. Ce prevederi intră în vigoarea până pe 15 martie

Irina Odobescu
13/01/2022
Foto: Ministerul Sănătății via Facebook

În municipiul Chișinău a fost declarată stare de urgență în sănătate publică până pe 15 martie 2022. O decizie în acest sens a fost luată, joi, de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău.

Prognozele specialiștilor arată că numărul de cazuri ar putea trece de 1.000 de infectări în următoarele șapte zile. Experții cred că circa 10% dintre infectați vor necesita spitalizarea. În continuare, este obligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile închise, transport public și respectarea distanței de un metru la evenimentele publice.

Comisia extraordinară de sănătate publică a dispus crearea unui centru unic de coordonare a spitalizării pacienților Covid-19 în spitalele republicane și municipale.

Autoritățile își propun ca până la sfârșitul lunii martie în municipiul Chișinău să fie atinsă rata de vaccinare de minim 70%.

În prima săptămână a anului 2022, la nivel național, au fost înregistrate 3.688 de cazuri de COVID-19, dintre care 688 de cazuri în regiunea din stânga Nistrului. Incidența a constituit 99 de cazuri la 100.000 de oameni, înregistrând o creștere cu peste 77% față de ultima săptămână din  2021 și cu circa 8% comparativ cu luna trecută.

Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă se înregistrează în municipiul Chișinău – 43% și Soroca – 32%, iar cea mai redusă acoperire vaccinală se atestă în UTA Găgăuzia 18%, Sângerei și Leova – 19%.

Acoperirea națională cu o doză în populația generală constituie peste 30%, iar cu schemă completă –  aproximativ peste 29%, în total fiind administrate 1.798.876 de doze de vaccin.

Datele furnizate de specialiști arată că persoanele care nu sunt vaccinate și au afecțiuni cronice se confruntă cu un risc mult mai mare să facă o formă de COVID, care duce la spitalizare sau chiar la deces. 

Irina Odobescu
13/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii