Start înregistrării în programul „Ajutor la contor” pentru a beneficia de compensații

Mihaela Cibotaru
01/11/2023
captură

Consumatorii casnici care doresc să beneficieze de compensații pentru încălzire în sezonul rece 2023-2024 se pot înregistra în programul „Ajutor la contor”, în perioada 1-25 noiembrie. Persoanele înregistrate pe platforma compensații.gov.md vor beneficia de compensații pentru gaze naturale, energie termică, energie electrică sau plata monetară pentru, pentru cei care își încălzesc locuințele cu lemne, cărbune, biomasă, a anunțat, miercuri, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. 

Oficialul a subliniat că pe platformă trebuie să se înregistreze toți consumatorii care doresc să beneficieze de compensații, chiar dacă s-au înregistrat anul trecut. Procesul de înregistrare este unul simplu și nu durează mult și acesta include și posibilitatea de participare la programul e-voucher, în cadrul căruia electrocasnicele sunt înlocuite cu unele noi, care consumă mai puțină energie electrică.

Persoanele care nu au posibilitatea sau întâmpină dificultăți în procesul de înregistrare pe platforma guvernamentală se pot adresa la asistenții sociali, bibliotecarii din localitate sau pot apela gratuit la numărul gratuit 0 8000 5000 al Centrului de apel.

În acest an sistemul va include 7 categorii de vulnerabilitate energetică, iar autoritățile vor putea verifica corectitudinea datelor având acces la informațiile Serviciului Fiscal de Stat, Casei Naționale de Asigurări Sociale, ale instituțiilor bancare, birourilor de credit și alte instituții financiare.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a apreciat că sistemul de compensare a cheltuielilor pentru încălzire este cel mai important instrument de adresare a vulnerabilității energetice. „Deja al doilea an la rând, UE sprijină Guvernul să ajute gospodăriile vulnerabile să primească compensații la facturile pentru energie pe durata sezonului rece”, a spus oficialul. El a menționat că încurajează investițiile în eficiența energetică a clădirilor, ceea ce, pe termen lung, va reduce facturile și va crește bunăstarea moldovenilor, căci „Cea mai accesibilă energie este cea pe care nu o consumăm”, a spus Janis Mazeiks.

În sezonul rece 2022-2023, cca 900 de mii de gospodării au beneficiat de compensații la factură, fiind compensate până la 57% din costurile facturilor pentru gazele naturale și 59% din facturile pentru energia termică.

Mihaela Cibotaru
01/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii