Start Recensământ // Recenzorii au început colectarea informațiilor pentru construirea tabloului democrafic complet al Republicii Moldova

Anticoruptie.md
08/04/2024
facebook.com/statistica.md

În perioada 8 aprilie - 7 iulie se va desfășura Recensământul Populației și Locuințelor 2024 (RPL). Cei 4.000 de recenzori angajați de Biroul Național de Statistică (BNS) vor merge din casă în casă pentru a colecta date despre locuitori și locuințele în care aceștia trăiesc. 

Printre întrebările ce se regăsesc în chestionar se numără cele legate de apartenența etnică și religioasă, limba vorbită, nivelul de educație, locul de muncă. La capitolul informațiilor legate de locuință, recenzorii se vor interesa, de exemplu, dacă locuința este sau nu dotată cu sistem de canalizare sau aprovizionare cu apă. Informațiile acumulate vor reprezenta drept suport pentru identificarea necesităților cetățenilor, în ce condiții locuiesc cetățenii și ce trebuie schimbat pentru a dobândi o viață mai bună.

Recenzorul va purta chipiu, tricou, vestă, rucsac, tabletă - toate cu logoul recensământului. De asemenea, el va prezenta obligatoriu legitimația de recenzor.

Acesta este primul recensământ pentru care datele se colectează pe suport electronic, și nu de hârtie. Colectarea datelor în format digital va asigura reducerea perioadei de prelucrare și diseminare a datelor, o protecție înaltă a datelor personale și o transmitere eficientă și sigură a acestora.

Directorul general al BNS, Oleg Cara, a subliniat în cadrul evenimentului „Deschidem ușa pentru Recensământ” că datele oferite la recensământ sunt confidențiale și protejate prin lege.

„Îi asigur pe toți cei care vor fi vizitați în următoarele sâptâmâni de către recenzorii noștri că datele oferite la recensământ vor fi utilizate în condiții de confidențialitate și securitate, în exclusivitate pentru a produce statistici naționale întru binele țării, comunităților și fiecărui cetățean”, a spus el. 

În cadrul aceluiași eveniment, prim-ministrul, Dorin Recean a îndemnat toți cetățenii să participe la acest exercițiu național, menționând că datele colectate sunt necesare pentru implementarea proiectelor de dezvoltare socială și de infrastructură.

Informațiile colectate ne vor ajuta să proiectăm mai bine infrastructura, să modernizăm educația, să îmbunătățim serviciile sociale și de sănătate, precum și să asigurăm o planificare mai eficientă a vieții noastre cotidiene. Guvernul construiește tot mai mult, iar datele obținute în urma recensământului ne vor ajuta să construim inteligent Europa la noi acasă. Vă îndemn să răspundeți la întrebările celor peste 4.000 de recenzori, care în această perioadă vor bate la ușile din toată țara, și să încurajați familia, prietenii și vecinii să facă același lucru. Nu putem merge înainte până când nu decidem cu toții, ca o familie, care sunt prioritățile noastre, a precizat premierul.

Recensământul Populației și Locuințelor se desfășoară o dată la zece ani, fiind o activitate de amploare națională, care oferă tabloul demografic complet al țării. Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații esențiale și de calitate pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării și pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. Pentru aceasta, participarea activă la RPL a cetățenilor Republicii Moldova este de o importanță majoră.

Recensământul este realizat cu mijloacele financiare alocate de la bugetul de stat, precum și cu suportul financiar și tehnic important oferit de Uniunea Europeană, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, alte agenții ONU, Guvernele Elveției, Indiei, României, care acordă susținere generoasă pentru recensământ.

Acesta este cel de-al 3-lea recensământ de la declararea independenței Republicii Moldova. Valoarea totală a proiectului este de peste 2 milioane de euro, dintre care 2 milioane sunt oferite de Uniunea Europeană, iar 75.000 de euro de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).

Anticoruptie.md
08/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii