STUDIU IDIS// Cifre elocvente: cum au scăpat de pușcărie aleșii locali care au migrat de la un partid la altul

Anticoruptie.md
27/09/2018

IDIS Viitorul a lansat, joi, un studiu elocvent în care se demonstrează conexiunea dintre constrângerea politică aplicată unor aleși locali de a părăsi un partid pentru a merge la un altul, în timp ce faptele de corupție pentru care au fost deferiți justiției au fost stinse ulterior.

„Între anii 2014 – 31 august 2018 instanțele de judecată au emis 43 de hotărâri în privința reprezentanților administrațiilor publice locale pe cauze penale conexe corupției. Tot în această perioadă de timp au fost identificate pe rol în instanțele de judecată încă 21 de astfel de cauze penale nefi nalizate, aflate la diferite etape de examinare. Circa jumătate din soluțiile finale emise de instanțele de judecată au fost de condamnare a reprezentanților administrațiilor publice locale pentru faptele conexe corupției incriminate, restul soluțiilor fiind de achitare sau de încetare a proceselor penale”, se arată în document.

Tabloul aleșilor locali cu dosare penale, începute din anul 2014, arată în felul următor: 29% sunt din PLDM, 21% din PL, 18% din PCRM, 14% din PDM, 7% erau la acel moment independenți, 4% erau membri PN, iar despre 7% din aleșii locali nu s-au găsit informații.

Au scăpat cu amenzi

Autorii studiului mai scriu că cea mai frecventă pedeapsă penală în privința condamnaților a fost amenda și doar în numai patru situații a fost stabilită pedeapsa cu închisoarea. „Totodată, circa 1/3 din cei condamnați au fost liberați de răspundere penală sau le-a fost suspendată condiţionat executarea pedepsei penale. Cauze contravenționale conexe corupției, intentate și examinate în privința reprezentanților administrațiilor publice locale, sunt mai puține, fiind identificate în perioada de referință 20 de astfel de cauze, dintre care 80% sunt finalizate, iar restul se află încă pe rol”, mai scriu autorii.

Nu mai puțin de 94% din dosarele finalizate au fost soluții de încetare a procesului contravențional. De asemenea, majoritatea dosarelor penale au fost intentate în privința aleșilor locali, care sunt membri a cinci partide politice importante de pe scena politică internă. „Circa o treime din aleșii locali cu dosare penale începute între anii 2014 – 31 august 2018 sunt din PLDM, iar până în 2014, circa un sfert din aleșii locali cu dosare penale examinate în instanțele de judecată erau membri ai PCRM”, mai precizează studiul.

Nu în ultimul rând, autorii mai observă și că multe dintre cauzele penale deschise de autorități au suferit schimbări, mai precis s-au diluat, după ce urmăriții penali au migrat de la un partid la altul.

Anticoruptie.md
27/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii