STUDIU: Propaganda rusă și-a intensificat activitatea pe online în Republica Moldova

Anticoruptie.md
21/09/2018
Print screen: sputnik.md

Propaganda rusă și-a intensificat activitatea în Republica Moldova în ultimii trei ani, arată un studiu al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), care oferă cifre elocvente în acest sens.

Autorii studiului au luat ca referință unele dintre cele mai influente portaluri de limbă rusă care activează în R. Moldova – Sputnik, Komsomolskaia Pravda și Vedemosti.

„În materialele publicate de mass-media, care promovează interesele Federației Ruse în Republica Moldova sunt transmise sistematic și promovate intens mesaje anti-americane, anti-europene și anti-occidentale. Aceasta se face cu scopul de a influența atitudinile și convingerile cetățenilor moldoveni, încercând să promoveze ideea că doar Federația Rusă este capabilă să rezolve cele mai mari probleme din întreaga lume. Aceste mesaje au un caracter propagandistic pronunțat, iar tehnicile de manipulare folosite sunt cele mai diverse”, este de părere jurnalistul DW, Simion Ciochină, cel care este de altfel și autorul studiului.

Totodată, portalul sputnik.md a publicat în 2015 – 63 de articole cu tentă propagandistică, în 2016 – 106, iar în 2017 – 139. La rândul său, kp.md a scris în 2015 – 69 de materiale pro-Rusia, în 2016 – 72, iar în 2017 – 90. O altă caracteristică specifică este că majoritatea articolelor publicate în mass-media analizată nu sunt semnate de autori. Primul loc la numărul de articole publicate de autori anonimi îl deține portalul sputnik.md, care a distribuit doar 12 articole semnate de autori și 296, de anonimi, precizează sursa citată.

În cadrul cercetării au fost analizate trei subiecte centrale care au fost: Războiul din Siria, Implicarea Federației Ruse în procesele electorale din alte țări, problema energetică și Interesele Federației Ruse.

Astfel, pe primul subiect portalul sputnik.md a publicat cele mai multe articole – 220, despre implicare în alegeri și atacurile cibernetice s-au publicat 23 articole, iar despre interesele Federației Ruse și livrările de gaze – 65. Ziarul și portalul kp.md a publicat pe subiectul conflictului din Siria 141 articole, pe cel al alegerilor – 38 și pe cel energetic – 52. De asemenea, vedomosti.md a publicat 62 de articole pe subiectul sirian, 13 pe cel al alegerilor și 38 pe cel energetic.

Nu în ultimul rând, experții IPRE au venit cu o serie de sugestii la adresa autorităților pentru a stopa acest flagel.

Printre măsurile propuse se numără: stabilirea unui mecanism de monitorizare, identificare și sancționare a surselor media on-line care promovează conținut mediatic cu vădită tentă propagandistică, promovarea transparenței proprietarilor și surselor de finanțare a surselor media on-line, Dezvoltarea campaniilor de deconspirare a surselor mass-media care promovează dezinformarea.

Totodată, R. Moldova se confruntă nu numai cu propaganda externă, ci și cu cea internă vădit părtinitoare și afiliată partidelor politice de la putere și din opoziție.

Anticoruptie.md
21/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii