Studiu Transparency International: Republica Moldova a urcat cinci poziții în clasamentul Indicelui Percepției Corupției

Mariana Colun
28/01/2021

Republica Moldova a urcat cinci poziții în clasamentul Indicelui Percepției Corupției (IPC) pentru anul 2020 prezentat de Transparency International. Țara noastră a înregistrat un scor al IPC de 34 de puncte, fiind pe locul 115 din 180 de state spre deosebire de 2019, când se clasa pe locul 120. Printre „vecinii de clasament” ai Republicii Moldova sunt Filipine (34), Egipt (33), Panama (35), Macedonia de Nord (35), Bosnia și Herțegovina (35). 

Potrivit Transparency Moldova, cercetarea relevă faptul că fenomenul corupţiei adânc înrădăcinat subminează sistemele de sănătate şi contribuie la declinul democraţiei pe fundalul pandemiei COVID-19. Preşedinta Transparency International, Delia Ferreira Rubio, a remarcat că pandemia de COVID-19 nu este doar o criză economică şi de sănătate. Este, de asemenea, o criză de corupţie. 

Din punct de vedere a combaterii corupţiei anul 2020 a fost și pentru Republica Moldova unul foarte controversat. „Pe de o parte, ţara a ieşit din „teascul” unui stat capturat. Pe de altă parte, noii guvernanţi au preluat unele scheme criminale, iar Parlamentul le-a oferit cetăţenilor „o surpriză de Crăciun”, scoţând de sub masă un pachet  de legi care contravin interesului public, cu intenţia de a împiedica activitatea ANI, prelua controlul asupra SIS şi încerca restabilirea facilităţilor magazinelor duty-free. Doar circa jumătate din acţiunile Planului de Acţiuni pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Integritate şi Anticorupţie au fost realizate integral, însă ceea ce nu este finalizat, nu aduce rezultate.

Din cele 18 recomandări din runda IV a evaluării GRECO ce ţin de prevenirea corupţiei în rândul deputaţilor, judecătorilor şi procurorilor, doar 4 au fost implementate integral. Şi mai proastă este situaţia la capitolul tragerii la răspundere a beneficiarilor finali ai fraudei bancare. În 2020 s-a făcut o încercare de a modifica însuşi noţiunea de beneficiari finali, compromiţând, a câta oară, întreg procesul de recuperare a banilor furaţi”, se arată într-un comunicat al Transparency International Moldova.

Clasamentul IPC 2020 cuprinde 180 ţări şi teritorii, indicele fiind calculat în baza a 13 studii ale unor organizaţii notorii (inclusiv 9 – pentru Republica Moldova). IPC reflectă nivelul percepţiei corupţiei din sectorul public şi este calculat la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie.

În „top-ul” clasamentului sunt Danemarca şi Noua Zeelandă care au înregistrat un scor al IPC de 88 de puncte. Siria, Somalia şi Sudanul de Sud sunt pe ultimul loc, cu 14, 12 şi respectiv 12 puncte. Ţările din fruntea clasamentului IPC investesc mai mult în ocrotirea sănătăţii, ele fiind mai capabile să ofere populaţiei o protecţie universală a sănătăţii şi mai puţin susceptibile de a submina normele şi instituţiile democratice sau statul de drept.

Pentru a reduce corupţia şi a răspunde viitoarelor provocări, Transparency International recomandă guvernelor: consolidarea organismelor de supraveghere pentru a se asigura că resursele ajung la cei care au cel mai mult nevoie de ele; autorităţile anticorupţie şi organele de control trebuie să dispună de fonduri şi independenţă pentru a-şi exercita funcţiile; transparentizarea încheierii contractelor pentru a combate delapidările, identifica conflictele de interese şi asigura preţuri echitabile; apărarea democraţiei şi promovarea spaţiului civic pentru a crea condiţii care ar responsabiliza guvernanţii; asigurarea accesului la informaţii, astfel încât publicul să primească în timp util informaţii clare, relevante şi uşor de înţeles.

Mariana Colun
28/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii