SUA au furnizat informațiile Ucrainei care au dus la eliminarea a 12 generali ruși

Mădălin Necșuțu
05/05/2022

Statele Unite au furnizat informații despre unitățile ruse care le-au permis ucrainenilor să elimine mulți dintre generalii ruși căzuți în războiul din Ucraina, potrivit unor înalți oficiali americani, citați de New York Times.

Oficialii ucraineni au declarat că au ucis 12 generali în prima linie, un număr care i-a uimit pe analiștii militari.

Selectarea acestor ținte face parte dintr-un efort clasificat al administrației Biden de a furniza informații în timp real pe câmpul de luptă Ucrainei. Aceste informații includ și mișcările de trupe rusești anticipate obținute din evaluările recente ale americanilor asupra planului secret de luptă al Moscovei pentru luptele din regiunea Donbas din estul Ucrainei, au spus oficialii. Oficialii au refuzat să precizeze câți generali au fost uciși ca urmare a asistenței SUA.

Statele Unite s-au concentrat pe furnizarea locației și a altor elemente despre cartierul general mobil al armatei ruse, care se mută frecvent. Oficialii ucraineni au combinat aceste informații geografice cu propriile lor informații – inclusiv comunicații interceptate care alertează armata ucraineană despre prezența unor ofițeri ruși înalți – pentru a efectua lovituri de artilerie și alte atacuri care au ucis ofițeri ruși.

Furnizarea informațiilor face parte dintr-un flux intensificat de asistență SUA, care include arme mai grele și ajutor de zeci de miliarde. Acest lucru, scrie New York Times, se datorează schimbării cursului războiului care ar mai putea dura ani buni de zile.

Sprijinul serviciilor de informații americane pentru ucraineni a avut un efect decisiv asupra câmpului de luptă, confirmând țintele identificate de armata ucraineană și îndreptându-l către noi ținte. Fluxul de informații privind mișcarea trupelor ruse pe care SUA l-au oferit Ucrainei este o premieră.

De când nu a reușit să avanseze spre Kiev, în prima parte a războiului, Rusia a încercat să se regrupeze, cu o forță mai concentrată în estul Ucrainei, care până acum s-a deplasat lent și inegal, mai scrie publicația americană. 

Mădălin Necșuțu
05/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii