Summit CPE// Oficialii europeni vor fi întâmpinați la castel de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Lista integrală a participanților

Tatiana Gherța
01/06/2023
colaj CIJM

Summit-ul Comunității Politice Europene care a adunat la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, 50 de oficiali din Uniunea Europeană începe joi, 1 iunie, la ora 10:00. Conform agendei, în primele două ore va avea loc întâmpinarea delegațiilor. Rând pe rând, fiecare participant va fi întâmpinat de șefa statului, Maia Sandu. 

Pe durata celor două ore în care se vor aduna la reuniune, liderii europeni vor avea posibilitate să susțină declarații pentru presă. Ceremonia oficială de începere a summit-ului este planificată pentru ora 12 și va dura 30 de minute. După asta programul va continua cu o fotografie de familie a participanților la reuniune. 

Ulterior oficialii europeni se vor reuni în discuții concentrate pe subiecte de securitate, energie și conectivitate, iar mai apoi discuțiile vor continua și în format bilateral.

Pentru ora 17:00 este planificată o conferința de presă susținută de președinta țării, Maia Sandu împreună cu liderii europeni. Evenimentul se va încheia la ora 19:00.

În lista participanților se regăsesc președinți, prim-miniștri și conducători ai UE. Printre primii care au ajuns în țara noastră miercuri, 31 mai, au fost președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borell, șeful diplomației europene Charles Michael, președinții Elveției, Bosniei și Herțegovinei, Azerbaidjanului, precum și prim-miniștrii Georgiei, Portugaliei, Belgiei, Armeniei, Maltei, Luxemburgului, Islandei, dar și alți oficiali. Celelalte delegații oficiale vor ajunge în țara noastră în prima parte a zilei de 1 iunie. 

Printre liderii de state care vor participa la eveniment se numără președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Turciei, Recep Erdogan, precum și cel al României – Klaus Iohannis. În listă se regăsește și președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, dar nu se știe dacă va ajunge fizic în Republica Moldova. 

Amintim că, în Republica Moldova este organizat cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene. Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron. Platforma care întrunește liderii europeni are drept scop discutarea și identificarea soluțiilor pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.  

Tatiana Gherța
01/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii