Summit CPE//Josep Borrell: „Transnistria nu e o problemă pentru procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană” 

Tatiana Gherța
01/06/2023
captura video

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a declarat în debutul summit-ului Comunității Politice Europene (CPE) că evenimentul este un motiv în plus de a transmite un mesaj puternic, în special Rusiei. La câteva minute distanță la destinație a sosit și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însă nu a făcut declarații pentru presă. 

Înaltul reprezentant al UE, Josep Borell s-a referit și la perspectiva de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, menționând că problema legată de regiunea transnistreană nu poate bloca parcursul european al țării.  

„Sper că prezența de aici,  la granița cu Ucriana, a multor lideri va trasmite un mesaj puternic. Este important ca acest mesaj să ajungă la Rusia. Putin a exclus Rusia din comunitate prin acțiunile în Ucraina. Trebuie să conectăm mai bine oamenii din CPE, să consolidăm securitatea. Sunt cuvinte cheie ale acestui summit. Perspectiva de aderare a Republicii Moldova există deja. Ieri a avut loc un concert în care a fost audiat imnul european. Moldova are statutul de țară candidat. Pentru unele țări acest lucru e imposibil. Acum Moldova trebuie să facă reforme și gata. Republica Moldova decide în mod indepenendent ce e cu Transnistria. Cipru la fel avea o problemă cu o regiune separată, dar a reușit. Transnistria nu e o problemă pentru procesul de integrare a Republica Moldova în Uniunea Europeană” 

Imediat după Borell, la reuniune s-a alăturat și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ursula von der Leyen a îmbrățișat-o strâns pe șefa statului, Maia Sandu, exprimându-și admirația pentru locația aleasă să găzduiască evenimentul la nivel diplomatic internațional.

Președinta Comsieii Europene nu s-a oprit pentru declarații de presă. Cel mai probabil va ieși cu declarații în cadrul conferinței planificate la ora 17:00.

Tatiana Gherța
01/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii