„Suntem decepționați”. Gazprom a informat Moldova că va opri furnizarea de gaze naturale

Ilie Gulca
23/11/2021

Gazprom a informat Republica Moldova despre posibilitatea suspendării furnizării gazelor naturale, în decurs de 48 de ore, din cauza neachitării conform contractului în vigoare, susține TASS, făcând referire la secretarul de presă al gigantului rusesc Serghei Kuprianov, potrivit NTV.

În octombrie Gazprom și Moldovagaz au prelungit contractul pentru furnizarea gazelor naturale valabil pentru cinci ani. Potrivit viceprim-ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, noul preț la gazele naturale pentru Moldova va constitui 450 de dolari pentru o mie de metri cubi și se va schimba în funcție de situația de pe piață

„Ținând cont de situația dificilă, foarte dificilă, din domeniul economic și financiar din Moldova, ținând cont de tendința de a păstra pentru Moldova posibilitatea de a respecta obligațiile legate de datoriile față de Gazprom, precum și de poziția președintelui Rusiei, față de care partea moldovenească s-a adresat în mai mult rânduri să intervină, Gazprom a adoptat decizia să semnăm un contract practic în condițiile solicitate de partea moldovenească, dar cu un punct esential, foarte important: Moldova plătește la timp 100% din plățile curente la gaze naturale. Următorul termen pentru plata curentă este 22 noiembrie. Astfel, Gazprom, în conformitate cu contractul semnat, a informat partea moldovenească despre faptul că peste 48 de ore furnizarea de gaze naturale în Moldova va fi oprită”, a spus Kuprianov.

El a mai adăugat că Gazprom este foarte decepționat de faptul că Moldova nu își îndeplinește obligațiile contractuale.

Kuprianov a amintit că oferta Gazprom pentru Moldova a fost absolut în conformitate cu tendința de pe piață și s-a format în baza tranzacțiilor de la bursă, iar partea moldovenească a insistat să obțină o formulă privilegiată de calculare a prețului.

Anterior, Serghei Kuprianov a menționat că în prezent consumatorii moldoveni de pe malul drept al Nistrului au o datorie de 433 milioane de dolari. Din cauza plăților întârziate, datoria generală acumulată constituie 709 milioane de dolari. Părțile au convenit să precizeze această cifră în anul curent în cadrul unui audit.

În afară de datoria acumulată de malul drept, peste 7 miliarde de dolari trebuie să achite Gazprom-ului consumatorii din Transnistria. Guvernul Republicii Moldova nu recunoaște această datorie din cauza că nu controlează situația în regiunea transnistreană.

Ilie Gulca
23/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii