„Sunteți eliberat”. Mitropolia Moldovei l-a demis pe preotul din Ciorescu pentru trecerea la Mitropolia Basarabiei

Ilie Gulca
09/07/2024
Parohul Bisericii „Sf. Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău, preotul mitrofor Vasile Stamati. Foto: Facebook.com

Parohul Bisericii „Sf. Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorăscu, municipiul Chișinău, și ieromonahul Antonie (Constantin Cantemir), cleric al Mănăstirii „Nașterea Domnului” din satul Zăbriceni, raionul Edineț, au fost opriți de mitropolitul Vladimir, capul Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, de la oficierea celor sfinte după ce au trecut la Mitropolia Basarabiei, aflată sub juridicția Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române.

„Preotul Mitrofor Vasile Stamati, paroh al bisericii Sf. Cuvioasa Parascheva din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău, Prin prezentul, având în vedere părăsirea samavolnică și lipsită de temei canonic a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ținând cont de nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic superioare, dar și pentru încălcarea jurământului depus la hirotonie, Sf. Voastră sunteți eliberat din funcția de paroh al Bisericii Sf. Cuv. Parascheva din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău, și oprit de a oficia cele sfinte începând cu data de 5 iulie anul 2024”, se menționează într-un decret publicat pe site-ul web al Mitropoliei Moldovei.

Preotul Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău, a trecut la Mitropolia Basarabiei la sfârșitul lunii mai curent. Anunțul a fost făcut de către reprezentantul Mitropoliei Basarabiei, Ion Marian, responsabil de primirea noilor parohii, care spus Europei Libere că mai sunt parohii „pe cale de aderare”.

Paroh al bisericii din Ciorescu, Vasile Stamati, a spus Europei Libere că decizia de a adera la Mitropolia Basarabiei a fost luată acum câteva luni, împreună cu enoriașii și autoritățile publice locale.

De asemenea, mitropolitul Vladimir a semnat un decret cu privire la oprirea de a oficia cele sfinte în privința ieromonahului Antonie (Constantin Cantemir), cleric al Mănăstirii „Nașterea Domnului” din satul Zăbriceni, raionul Edineț.

„Prin prezentul, Cuv. Voastră, pentru nescultare și părăsirea samavolnică a mănăstirii, conform raportului din 25 iunie 2024, a arhimandritului Damian (Burlacu), stareț al mănăstirii „Nașterea Domnului” din Zăbriceni, raionul Edineț, sunteți oprit de a oficia cele sfinte, începând cu datat de 05 iulie 2024, până la aducerea pocăinței depline în fața ierarhului”, se menționează într-un decret publicat pe site-ul web al Mitropoliei Moldovei.

După invazia Ucrainei de către Rusia (24 februarie 2022) și implicarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse în justificarea crimelor militarilor ruși pe teritoriul ucrainean, zeci de preoți ai Mitropoliei Moldovei au trecut la Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse.

Ilie Gulca
09/07/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii