Sute de militari ucraineni, scoși din uzina Azovstal, dar duși în zone controlate de ruși pentru viitoare schimburi de prizonieri

Mădălin Necșuțu
17/05/2022

Viceministrul ucrinean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat luni seară că 264 de soldați ucraineni au fost evacuați pe 16 mai de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol și au fost direcționați către spitalele din Novoazovsk și Olenivka ocupate de ruși, relatează Kyiv Independent.

Dintre cei evacuați, 53 de soldați grav răniți vor primi tratament medical la Novoazovsk, în timp ce 211 vor fi transferați la Olenivka pentru a participa la un viitor schimb de prizonieri, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Continuăm eforturile de salvare a apărătorilor care rămân la Azovstal”, a spus Statul Major. Rapoartele anterioare spuneau că aproximativ 1.000 de soldați ucraineni se aflau la fabrică, care a rămas singura zonă controlată de ucraineni din Mariupol.

În discursul său video adresat națiunii în noaptea de 16 mai, președintele Volodimir Zelenski a subliniat că „Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață”.

Potrivit lui Zelenski, Ucraina continuă negocierile pentru a ajunge la un acord care să le permită apărătorilor Azovstal să se întoarcă acasă. „Această lucrare are nevoie de delicatețe și timp”, a spus președintele.


Regimentul Azov al Gărzii Naționale și Brigada 36 Marină, care rețin la combinatul siderurgic Azovstal, sunt ultimele forțe ucrainene care apără Mariupol, un oraș cu o populație antebelică de 450.000 de locuitori, acum ocupat și aproape complet distrus de trupele ruse.

„Apărătorii lui Mariupol au executat ordinele, în ciuda tuturor dificultăților, au reținut forțele copleșitoare ale inamicului timp de 82 de zile și au permis armatei ucrainene să se regrupeze, să antreneze mai mult personal și să primească un număr mare de arme din țările partenere”, Denys. Prokopenko, comandantul Regimentului Azov, a declarat într-o adresă video din 16 mai.

„Pentru a salva vieți, întreaga garnizoană Mariupol pune în aplicare decizia aprobată a comandamentului suprem militar și speră în sprijinul poporului ucrainean”, a adăugat el.

Potrivit estimărilor garnizoanei, în perioada cuprinsă între 24 februarie și 15 aprilie, numai Regimentul Azov a ucis 2.500 de soldați ruși în oraș, a rănit peste 5.000 și, de asemenea, a distrus peste 60 și a avariat peste 30 de tancuri. Aceasta nu include decesele provocate de alte formațiuni ucrainene.

Potrivit comandamentului ucrainean, această rezistență continuă a forțat Rusia să țină cel puțin 10 grupuri tactice de batalion departe de alte axe critice de atac împotriva Ucrainei - aproape 10% din întreaga forță rusă care invadează Ucraina.

Până la jumătatea lunii aprilie, pe fondul vărsării de sânge imense, garnizoana ucraineană a fost închisă la Azovstal, un complex industrial uriaș de 11 kilometri pătrați, aproape 7% din teritoriul orașului.

Soldații ucraineni de la Azovstal au cerut în mod repetat liderilor ucraineni și mondiali să găsească o modalitate de a-i scoate din uzina asediată, eventual prin organizarea unei evacuări într-o țară terță.

Aproximativ 1.000 de soldați ucraineni au fost prinși în fabrică. Aproximativ 600 dintre ei au fost răniți, potrivit unuia dintre militarii de la Azovstal. Fiind separați de restul lumii de multe săptămâni, ei nu au mâncare și medicamente.

Un ofițer de poliție locală, a spus că „soldații răniți fără membre se află unul lângă altul în condiții insalubre, cu muște, zgomote de durere și mirosuri urâte”.

Pe 15 mai, soțiile soldaților ucraineni care se țineau la Azovstal au susținut o conferință de presă comună prin Zoom, cerând lumii să se unească și să evacueze armata ucraineană din uzina încercuită.

„Cel mai important lucru este să salvăm viețile eroilor din Ucraina, nu să le acordăm (le) premii postume”, a spus una dintre soțiile soldaților, Iulia Fedosiuk.

Mădălin Necșuțu
17/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii