Tarif mai mare pentru consumul apei, fără consultări. Ce va face Ion Ceban pentru a scoate la mal „Apă-Canal”

Anticoruptie.md
29/10/2022
Sediul SA „Apă-Canal” Chișinău

Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău, convocată vineri în ședință ,a luat act de Nota informativă cu privire la situația excepțională în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, prezentată de directorul general al SA „Apă-Canal Chișinău”(ACC), Irina Gutnic. CSE a municipiului Chișinău a constatat circumstanțele privind necesitatea adoptării deciziilor în regim de urgență, fără consultarea cetățenilor, asociațiilor constituite, altor părți interesate. 

Directorului ACC spune că situația financiară a întreprinderii înregistrează indici negativi, astfel că în prezent este în imposibilitate de a achita energia electrică și toate plățile salariale. Iar în lipsa unei măsuri de ajustare a tarifului, societatea se află în imposibilitate de a livra apă către consumatori. 

„Situația financiară precară în care se află acum ACC este rezultatul unui tarif care nu acoperă nici pe departe costurile operaționale și obligațiunile operatorului. Din acest motiv este imperativ necesar ca să se fi întreprins măsuri/acțiuni, să se fi identificat soluții pentru a stopa declinul financiar al întreprinderii”, a explicat responsabilul.  

Apă-Canal Chișinău” s-ar confrunta cu dificultăți ca urmare a semnării în anul 2013 a unor acorduri de împrumut cu BERD și BEI, fiecare în valoare de 24 de milioane de Euro, în niște condiții care sunt irealizabile pentru întreprindere. Două din cele mai importante condiții care au fost impuse de bănci și care sunt imposibil de realizat de către operator sunt: ajustarea tarifului (care nu depinde de ACC și este doar de competența regulatorului), iar a doua condiție este deținerea pe conturile întreprinderii blocate permanent a sumei de 2 milioane de Euro. Totodata, din 2015 „Apa-Canal” a început plățile pentru rambursarea creditului, plăți care nu aveau nicio acoperire în tarif.

Directorul ACC a explicat că asemenea credite, de regulă urmează a fi încheiate la nivel de Guvern sau cel puțin, la nivel de municipalitate. Or, condițiile impuse de bănci nu puteau fi respectate din start de „Apă-Canal Chișinău”. Iar aceasta a condus la situația financiară în care se află astăzi societatea. 

În urma majorării tarifului la energie, creșterea cheltuielilor operaționale pe fundalul inflației, la finele anului curent, ACC înregistrează un deficit de peste 400 mil. lei, iar pentru anul 2023, deficitul se ridică la valoarea de 700 mil. lei. 

Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău a pus în sarcina SA „Apă-Canal Chișinău” să perfecteze și să prezinte Consiliului Municipal Chișinău proiectele de decizie privind cesiunea Contractului de finanțare încheiat între „ACC” SA și BERD, BEI și respectiv, proiectul de decizie privind aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare și epurare a apelor uzate. 

Totodată, s-a propus Primarului General convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Municipal Chișinău, pentru include pe ordinea de zi a Forului și a examina chestiunile enunțate. 

Anticoruptie.md
29/10/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii