Tiraspolul se opune: nu vrea să-l predea pe autorul presupuselor atentate

Anticoruptie.md
16/03/2023
Colaj CIJM

Pretinsele autorități de la Tirapol refuză să-l predea pe presupusul autor al tentativelor de asasinare a membrilor delegației OSCE și liderilor din regiune. O declarație în acest sens a fost făcută de așa-zisul ministru de externe, Vitali Ignatiev, ca răspuns la solicitarea de marți a autorităților constituționale de a-l audia pe suspectul principal la Chișinău.

„Cercetarea se va desfășura în limitele legale și în corespundere cu normele în vigoare. Nu vom preda pe nimeni. Mai mult, anchetatorii au întrebări în ceea ce privește transportarea explozibilului pe teritoriul Moldovei”, a declarat Ignatiev.

În data de 9 martie, KGB-ul de la Tiraspol a anunțat că a dejucat un plan de asasinare a așa-zișilor lideri din regiune, dar și a delegației OSCE. Conform miliției din regiune, asasinatele ar fi fost puse la cale de SBU, lucru negat de mai mulți oficiali ucraineni.

 „Orice declarații ale reprezentanților pretinsului minister al securității de stat din republica fake rmn, referitoare la implicarea Serviciilor de securitate ucrainene în organizarea unor acte de terorism, trebuie privite ca provocări, regizate de Kremlin”, a comentat SBU.  

Conform planului, urma să detoneze un automobil „Land Rover” parcat în stradă, în care erau „8 kilograme de hexogen, precum și șuruburi, piulițe și sârmă (pentru a afecta cât mai multe persoane)”. Explozia urma să fie declanșată în momentul în care pe alături ar fi trecut un oficial transnistrean. Bănuit de pregătirea asasinatelor este un transnistrean, care de peste 12 ani locuiește în Ucraina.

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a calificat presupusele tentative de asasinare drept „inițiative locale”.

„Chiar purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a ignorat această poveste. Ministerul rus de Externe nu spune nimic despre asta. Cred că aceasta este o inițiativă locală. Inițiativa locală, care explică de fapt de ce Moscova tace”, a spus Alexandru Flenchea, pentru TV8.

Anticoruptie.md
16/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii