„Toate procedurile s-au efectuat, banii vor ajunge la Chișinău”. Republica Moldova va primi 100 de milioane de euro de la UE în iunie-iulie

Mădălin Necșuțu
17/05/2022

Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, a declarat că Republica Moldova va primi în lunile iunie-iulie suma de 100 de milioane de euro de la UE, iar pentru acest lucru toate procedurile tehnice au fost deja realizate.

„Sprijinul financiar al UE pentru Republica Moldova este atât direcționat pe domeniile energetic, al controlului la frontieră, dar și sprijin bugetar. Aceste fonduri europene pot fi folosite de Guvern în următoarele luni pentru ajutorarea oamenilor care au nevoie. Am aprobat în Parlamentul European 150 de milioane de euro asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova, iar Comisia Europeană a mai propus 53 de milioane de euro adițional. Toate procedurile s-au efectuat, banii vor ajunge la Chișinău în lunile iunie și iulie. Asta înseamnă că toate categoriile vulnerabile ale populației, oamenii afectați de creșterea inflației, întreprinderile afectate, fermierii afectați de creșterea prețului la motorină, vor putea fi ajutați din fonduri europene”, a spus Siegfried Mureșan în cadrul emisiunii „În Profunzime”, difuzată de Pro TV Chișinău.

Președintele Maia Sandu a anunțat luni seară că va merge la Bruxelles într-o vizită pentru zielel de marți și miercuri (17 și 18 mai). Ea a precizat că miecuri are programat un discurs în Parlamentul European.

Siegfried Mureșan s-a arătat convins că la summitul Consiliul European de pe 23-24 iunie Republica Moldova va primi statului de țara candidată pentru aderarea la UE.

„Acum trebuie să așteptăm răspunsul Comisiei Europene care va analiza chestionarul. După ce Republica Moldova devine oficial stat candidat, vor începe negocierile pe 30 de capitole pentru a alinia realitatea din Republica Moldova și legislația la realitatea Uniunii Europene. Consiliul European, în care sunt șefii de state și de guverne din UE se întrunește, obligatoriu, de patru ori pe an, deci, Republica Moldova poate obține acest statut acum, peste trei, peste șase luni. Eu cred că asta se va întâmpla curând. La unul dintre următoarele Consilii asta este foarte fezabil”, a mai precizat europarlamentarul român.

Mădălin Necșuțu
17/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii