Topul problemelor în Moldova: corupția, veniturile mici și șomajul

Anticoruptie.md
10/11/2015
Foto: IRI

Corupţia este cea mai mare problemă cu care se confruntă țara în prezent, arată noul sondaj al International Republican Institute (IRI), făcut public luni, 9 noiembrie. Acest lucru a fost confirmat de 31% din respondenţi. În topul problemelor urmează veniturile mici (29%) şi şomajul (26%). Totodată, dintre toate ministerele, cel al Justiţiei, Economiei şi Finanţelor s-au ales cu cea mai mare neîncredere şi atitudine „negativă” din partea participanţilor la sondaj, în timp ce activitatea guvernului este „puternic dezaprobată” de 63% dintre aceştia.

La capitolul politicieni, liderul "Partidului Nostru",Renato Usatîi, se bucură de cea mai mare încredere din partea cetăţenilor, cu 26% la nivel național și 17% în Chişinău. Acesta este urmat de liderul PSRM, Igor Dodon, cu 25% la nivel național și 20% în Chișinău, liderul PPEM, Iurie Leancă, (17% atât la nivel național, cât și în Capitală) şi Maia Sandu, fostul ministru al Educaţiei (11% încredere la nivel naţional și 16% în Chișinău).

Pe de altă parte, preşedintele ţării Nicolae Timofti, ex-premierul Vlad Filat şi controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc au ajuns la coada clasamentului atunci când respondenții au fost întrebați „Care este opinia Dvs. despre fiecare dintre următorii politicieni?”, atitudinea „nefavorabilă” depăşeşind 80% la fiecare din cei trei.

Totodată, mai mult de jumătate din populaţie ar ieşi la urne în cazul unui referendum privind metoda de alegere a preşedintelui (68% din respondenţi s-au exprimat pentru), iar pentru alegerea şefului statutului direct de către popor s-au exprimat 89% din participanţii la sondaj. Întrebaţi dacă ar alege mai degrabă între un sistem democratic de guvernare şi o economie prosperă, 53% dintre persoane cred prosperitatea economică este un aspect mult mai important.

Sondajul a fost realizat în toate regiunile Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene) în perioada 29 septembrie - 21 octombrie, 2015, pe un eșantion de 1.500 de respondenți cu vârsta mai mare de 18 ani. Marja de eroare este de +/- 2,8 la sută, iar rata de răspuns a fost de 62%.

Anticoruptie.md
10/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii