Numărul agenților economici din regiunea transnistreană cu conturi curente în băncile comerciale supravegheate de Banca Națională a Moldovei este în continuă creștere în contextul războiului din Ucraina și sancțiunilor aplicate de Trezoreria SUA asupra sistemului bancar rusesc și extensiilor sale în Transnistria.
„Banca Națională a Moldovei vă anunță că la data de 31.07.2022, 664 de persoane juridice din regiunea transnistreană a Republicii Moldova dețineau conturi curente în băncile licențiate din Republica Moldova”, se menționează într-un răspuns al Băncii Naționale pentru Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM).
Trebuie menționat că în 2019, conform datelor Băncii Naționale a Moldovei, 420 de persoane juridice din stânga Nistrului dețineau conturi bancare în Republica Moldova.
În același timp, începând cu 20 aprilie 2022, atunci când Trezoreria SUA a aplicat sancțiuni împotriva băncii comerciale rusești Transcapitalbank (TKB), extensiile transnistrene ale sistemului bancar rusesc nu au mai putut transfera dolari americani din stânga Nistrului în întreaga lume prin sistemul TKB Business, o alternativă la SWIFT.
Drept consecință, în perioada 20 aprilie–1 iulie 2022, conform informației prezentate de băncile licențiate Băncii Naționale a Moldovei, 23 de persoane juridice din regiunea transnistreană a Republicii Moldova au deschis conturi curente în băncile din Republica Moldova.
Directorul Asociației de business „Most” din regiunea transnistreană, Denis Nedelko, a declarat pentru CIJM că pentru businessmenii din stânga Nistrului, care au afaceri cu Rusia, sancțiunile aplicate Transcapitalbank nu au schimbat semnificativ lucrurile.
„Oamenii de afaceri care lucrează cu firme rusești nu au nicio problemă. Băncile transnistrene lucrează ca înainte cu companiile rusești”, a precizat el.
În schimb, lucrurile s-au schimbat, a detaliat omul de afaceri, pentru cei care au nevoie să facă plăți „în Europa, Turcia, Asia, China”.
Aceștia fie sunt nevoiți să își deschidă conturi în băncile moldovenești, fie transmit contractele companiilor care au conturi în băncile moldovenești.
„De exemplu, eu am cont la Victoriabank din Moldova, dar nu am afaceri cu produse alimentare. Companiile care vor să plătească în India sau China pentru arahide, de pildă, îmi transmit mie aceste contracte și eu plătesc pentru ele. Când ajung produsele, eu le transmit pur și simplu comanditarilor”, a relatat el.
Mai multe bănci rusești sunt în continuare bănci corespondente/intermediare pentru băncile din Transnistria.
Reporterii CIJM au relatat în cadrul unei investigații că, în plină invazie a Rusiei în Ucraina, de altfel și până atunci, banca rusească Transcapitalbank a oferit asistență pentru transferuri bancare în dolari americani pentru toate cele trei pretinse bănci transnistrene – Agroprombank, Eximbank și Sberbank.
Pe 20 aprilie, Trezoreria SUA a deconectat Transcapitalbank de la SWIFT, iar odată cu acestea și extensiile sale din Transnistria.
Băncile rusești au ajutat regiunea separatistă să mențină relații comerciale cu întreaga lume peste capul Chișinăului. Războiul din Ucraina a schimbat total această realitate prin scurtcircuitarea schemei bancare de către SUA.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii