Turcia: numărul mare al victimelor, consecinţă a corupţiei din domeniul construcţiilor

Mihaela Cibotaru
13/02/2023
https://www.hotnews.ro/

Bilanţul ridicat al victimelor în Turcia în urma seismului de saptămâna trecută este explicat de experţi prin calitatea precară a construcţiilor, în urma aşa numite „amnistii în construcţii". Acest fapt a provocat revolte în Turcia, în special în estul ţării, zona afectată de cutremur.

În cele 10 provincii afectate de cutremurele recente din Turcia, mai bine de 75.000 de clădiri fac parte din cele pentru care s-au acordat amnistii, spune Pelin Pınar Giritlioğlu, şeful ordinului arhitecţilor şi inginerilor din Istanbul.

Hakan Suleyman, un cercetător din cadrul ordinului, spune că printre cele 25.000 de clădiri distruse sau afectate de cutremure se numără şi spitale sau clădiri administrative. „Numărul de morţi ar fi putut fi mult mai mic dacă clădirile ar fi fost proiectate să reziste la cutremure. Pe tremen lung, a investi în clădiri rezistente la cutremure nu doar că salvează vieţi, dar reduce şi costurile necesare pentru reconstrucţie", susţine expertul.

După cutremurul din 1999, autorităţile din Turcia au promis că vor implementa norme mult mai stricte privind regulile de siguranţă în construcţii. Mai mult, au introdus şi aşa-zisa „taxă de cutremur", din care s-au strâns până acum aproximatv trei miliarde de dolari, bani care ar fi trebuit să fie folosiţi pentru pregătirea instituţiilor statului pentru a răspunde la dezastre.

Standardele în construcţii în Turcia sunt printre cele mai exigente din lume. Clădirile noi trebuie să fie făcute din beton armat, iar pereţii şi stâlpii de rezistenţă trebuie să fie construiţi în aşa fel încât, în caz de prăbuşire, etajele să nu cadă unul peste altul.

Experţii turci au bătut de mai mulţi ani alarma că dezvoltatorii noilor clădiri nu respectă aceste norme. Mai mult, statul a emis periodic „amnistii în construcţie". Acest lucru înseamnă că dezvoltatorii care n-au putut dovedi că au respectat normele au fost iertaţi în schimbul unei taxe. Ultima astfel de amnistie a fost acordată în 2018.

Vicepreşedintele turc Fuat Oktay a anunţat că 113 persoane suspectate de neglijenţă în ridicarea clădirilor care s-au prăbuşit au fost reţinute, iar alte 20 au fost identificate.

Numărul morților în Turcia și Siria în urma cutremurului a ajuns la 36.217. În Turcia sunt 31.643 de persoane decedate, a transmis Centrul de coordonare a situațiilor de urgență SAKOM. Numărul de morți confirmat în Siria este de 4.574.

 

Mihaela Cibotaru
13/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii