„Trăim în frică și fără speranță”. Cetățeni din Transnistria solicită sprijinul Maiei Sandu pentru a-și apăra drepturile și libertățile fundamentale

Ilie Gulca
08/12/2021
Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în timpul unei vizite electorale la Râbnița. Foto: Ilie Gulca

Un grup de „cetățeni responsabili și patrioți ai Transnistriei”, adepți ai valorilor democratice, fac apel către comunitatea internațională pentru a fi protejați de acțiunile ilegale ale grupului criminal, condus de Vadim Krasnoselski, care îngrădește drepturile și libertățile cetățenilor de a alege și a fi ales în calitate de președinte.

„Krasnoselski și gruparea criminală care se află la conducerea Transnistriei a determinat excluderea și retragerea abuzivă din cursa electorală a candidaților de la alegerile prezidențiale din 12 decembrie 2021 [...] În condițiile în care unicul contracandidat al actualului președinte este o persoană necunoscută publicului din regiune, alegerile sunt doar o formalitate de a legitima acest regim criminal de la Tiraspol”, se menționează într-o petiție semnată de peste 50 de persoane.

Semnatarii solicită luarea unor măsuri privind „fărădelegile care au loc în desfășurarea procesului electoral din RMN, fapt ce ne face să trăim în frică și fără speranță într-un viitor mai bun”.

„Ultimele modificări ale Codului electoral al RMN – posibilitatea de a vota „împotriva” tuturor și excluderea pragului de prezență la vot – au demonstrat totalmente aspectele dictatoriale ale administrației față de cetățenii de rând.”  

Ei susțin că aplicarea unor metode de constrângere și limitare față de populație nu mai pot continua.

„Vrem să ne decidem soarta în mod democratic și neforțați de sistemul totalitar, corupt și criminal al lui Krasnoselski. În caz contrar, Transnistria nu mai are viitor!”, se menționează în textul petiției.

Autorii petiției cheamă oamenii să saboteze pretinsul scrutin din stânga Nistrului și să nu recunoască rezultatele alegerilor care au fost deja fraudate.

„Rugăm populația să se mobilizeze împotriva regimului dictatorial al lui Krasnoselski, care trebuie alungat din Transnistria! Ne asumăm dreptul de a protesta la Chișinău, Kiev, Moscova, Bruxelles, Strasbourg, Geneva și alte orașe pentru a ne exprima nemulțumirile față de regimul mafiot ce ne conduce și ne limitează în acțiuni. Nu vom protesta la Tiraspol pentru că suntem constrânși și vom supune riscului viața noastră și a celor apropiați”, susține ei.

Totodată, semnatarii solicită autorităților ruse – președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, șefului adjunct al Administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak, să nu mai susțină conducerea criminală a RMN în fărădelegile sale contra populației și să nu permită participarea observatorilor ruși la scrutinul din 12 decembrie 2021, „oficializând aflarea la putere a lui Krasnoselski”.

De asemenea, grupul de cetățeni din stânga Nistrului solicită comunității internaționale, președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și prim-ministrului doamna Natalia Gavrilița să întreprindă toate acțiunile pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor din stânga Nistrului.

Ilie Gulca
08/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii