Trans -Oil este dispus să suporte pierderi pe piața internă, dar nu acceptă nerambursarea TVA pentru marfa exportată

Ion Chișlea
23/05/2022

Grupul de companii Trans-Oil anunță că reduce prețurile la uleiul vegetal comercializat pe piața internă, dar solicită Guvernului să renunțe la exluderea deducerii TVA pentru uleiul exportat.

Grupul care deține o poziție dominantă pe piața uleiului vegetal din Republica Moldova spune că va reduce prețul uleiului vegetal „Floris”, livrat rețelelor de supermarketuri pentru 29,1 lei. Compania promite că va livra uleiul la acest preț pe toată perioada situației excepționale instituită de Parlamentul Republicii Moldova chiar dacă înregistrează pierderi.

Decizia Trans-Oil ar veni ca răspuns la impactul creșterii prețurilor la produsele social importante în ultimele luni. În acest context, compania salută și decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de a introduce uleiul vegetal în lista produselor importante din punct de vedere social, care presupune plafonarea prețurilor.

Totodată, Trans-Oil se adresează lanțurilor de retail și altor distribuitori să fie solidari cu eforturile Grupului Trans-Oil și ale Guvernului Republicii Moldova și să aplice o marjă de profit minimă la uleiul de marca Floris.

În același timp, grupul de companii a solicitat Comisei pentru Situații Excepționale să abroge imediat dispoziția ce prevede excluderea de la deducere a sumelor TVA aferente mărfurilor, serviciilor procurate, folosite pentru efectuarea exportului uleiului de floarea-soarelui. Deducerea TVA asigură, în final, rambursarea valorii Taxei pe Valoarea Adăugată companiei exportatoare.

„Dreptul la deducere și, respectiv, de rambursare a TVA pentru operațiunile de export reprezintă un principiu fundamental de funcționare a TVA, ce se regăsește în Directivele Consiliului Europei privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată pe care Republica Moldova s-a angajat să o implementeze prin Acordul de Asociere”, se spune în comunicatul companiei.

Trans-Oil atenționează că privarea de acest drept va conduce la achitarea dublă a TVA - atât în țara exportatoare, cât și în țara în care sunt importate mărfurile.

„Decizia de nerambursare a TVA reprezintă o practică vicioasă de naționalizare a profiturilor unei afaceri private ce ar putea fi interpretată ca o amenințare directă și nejustificată asupra conduitei de afaceri într-o economie de piață liberalizată”, declară compania.

Aceasta cheamă autoritățile la dialog deschis pentru a găsi un compromis în situația creată și pentru a consolida eforturile tuturor părților cu scopul de a stăpâni valul creșterii prețurilor.

Decizia CSE de a limita prețurile la ulei și de a nu rambursa TVA a fost provocată de scumpirea uleiului vegetal în rețelele comerciale de la începutul lunii mai. 

Ulterior, reprezentanții Trans-Oil au anunțat că scumpirea a fost operată de rețelele comerciale, și nu de companie, care doar le-a notificat pe acestea că ar intenționa să majoreze prețul.

Ion Chișlea
23/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii