„Transferarea datoriei Transnistriei pe seama Tiraspoltransgaz”. Variantă pentru stingerea datoriei malului stâng al Nistrului față de Gazprom

Ilie Gulca
10/11/2021
Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban. Foto: newsmaker.md

Problema datoriei Transnistriei pentru consumul de gaze naturale față de Gazprom va fi examinată în cadrul ședinței comisiei interguvernamentale moldo-ruse. Despre acest lucru a menționat joi șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul unei conferință de presă.

După spusele acestuia, una dintre variantele de rezolvare a acestei probleme ar putea să fie transferarea datoriei din contul Moldovagaz pe cel al Tiraspoltransgaz.

Ceban a precizat că ședința comisiei interguvernamentale în cadrul căreia va fi examinată problema datoriei Transnistriei pentru consumul de gaze naturale va avea loc în noiembrie. Șeful Moldovagaz a mai spus că protocolul ședinței va fi publicat.

„Am discutat deferite variante [de stingere a datoriei]: și despre transmiterea datoriei pe contul Tiraspoltransgaz [compania responsabilă de furnizarea gazelor naturale în Transnistria], și despre alte metode. Trebuie să înțelegeți, 7 miliarde de dolari este o sumă serioasă și fără o decizie politică nu va ieși nimic”, a spus Ceban.

Trebuie subliniat că datoria Transnistriei pentru consumul de gaze naturale depășește 7 miliarde de dolari.

Administrația de la Tiraspol consumă anual aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaze naturale, dar nu plătește nici Moldovagaz și nici Gazprom. Tarifele în Transnistria sunt de câteva ori mai mici decât cele de piață, iar valoarea datoriei crește în fiecare an.

Malul drept al Nistrului consumă anual puțin peste un miliard metri cubi de gaze naturale. 

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit la sfârșitul lui octombrie pe o perioadă de cinci ani. Tarifele la gazele naturale vor depinde de cotaţiile pe piaţăd formula de preț propusă de partea moldovenească.

Andrei Spînu a comunicat că obiectivele principale pe care Republica Moldova le-a avut în cadrul negocierilor cu Gazprom au fost obținerea celui mai bun preț, neadmiterea creşterii exagerate a tarifelor achitate de cetățeni şi evitarea condiţiilor cu caracter politic la negocieri.

Ilie Gulca
10/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii