Transparency International - Moldova: „Verificarea averilor şi intereselor persoanelor care ocupă funcţii publice este compromisă”

Anticoruptie.md
08/11/2017
Foşti membri ai Comisiei Naţionale de Integritate. Foto: Moldova Curată

În lipsa conducerii Autorităţii Nţionale de Integritate, precum şi a inspectorilor de integritate, verificarea averilor şi intereselor persoanelor care ocupă funcţii publice este compromisă, susţin experţii Transparency International - Moldova într-o declaraţie publică. Potrivit lor, reformarea ANI este tergiversată intenţionat. 

„La peste un an de la adoptarea pachetului de legi privind integritatea, ANI aşa şi nu a devenit funcţională. Lenteţea exagerată a desfăşurării concursului de suplinire a funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte - lansarea cu întârziere a concursului, amânarea şedinţelor Consiliului de Integritate, inclusiv din lipsă de cvorum, extinderile repetate ale termenelor depunerii dosarelor candidaţilor -, vorbeşte despre caracterul intenţionat de tergiversare a acestui proces”, menţionează reprezentanţii organizaţiei. 

Experţii Transparency International - Moldova subliniază că în prezent se creează impresia unei lupte acerbe pentru controlul ANI, încercându-se înlocuirea unei persoane cu mandatul expirat cu o altă persoană mandatul căreia va expira în curând. Asta în loc ca cei responsabili de desfăşurarea cursei - membrii Consiliului de Integritate al ANI - să se concentreze asupra unui concurs transparent de selectare a unui candidat independent, integru şi profesionist. Reprezentanţii organizaţiei se referă la faptul că Anatolie Donciu, fostul preşedinte al Comisiei Naţionale de Integritate, a fost înlocuit cu adjunctul său, Victor Strătilă. După crearea ANI, Anatolie Donciu a ocupat postul de preşedinte în exerciţiu al instituţiei, funcţie la care a pretins Victor Strătilă după ce fostului său şef i-a expirat mandatul. Recent, la ANI a intervenit poliţia pentru a-l determina pe Anatolie Donciu să plece de la şefia instituţiei. 

Potrivit Transparency International - Moldova, în condiţiile transferului puterii la ANI într-un mod confuz şi scandalos, este iminent riscul spargerii bazei de date şi arhivei ANI unde se află declaraţiile de venituri şi proprietate/de avere şi interese personale, hotărârile CNI şi documentele din investigaţiile efectuate. „Acest lucru s-ar putea întâmpla în beneficiul unor grupuri de interese obscure. În acest caz nimeni nu-şi va asuma răspunderea pentru eventuale nereguli”, se mai arată în declaraţie.

Experţii mai subliniază că lupta pentru controlul ANI se desfăşoară în preajma alegerilor parlamentare, „când va fi extrem de important ca societatea să afle despre integritatea candidaţilor”. „În prezent în ANI s-a acumulat un număr considerabil de petiţii şi solicitări de efectuare a controalelor, zeci de mii de declaraţii de avere şi interese personale rămân neverificate. Fără reacţia ANI rămân şi multiplele investigaţii jurnalistice care au scos la iveală proprietăţi luxoase ale demnitarilor şi funcţionarilor publici, eventuale cazuri de luare a deciziilor în conflicte de interese şi de încălcare a regimului de incompatibilităţi”, se arată în declaraţia Transparency International - Moldova.

Primul concurs pentru şefia ANI a eşuat după ce Anatolie Donciu a fost descalificat, iar juristul Teodor Cârnaţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, şi Victor Strătilă nu au reuşit însă să treacă proba la poligraf. Astfel, a fost anunţat un nou concurs în care s-au înscris Rodica Antoci, șefă a Laboratorului de expertize judiciare criminale, din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare, Lidia Chireoglo, ofiţer superior de urmărire penală la Centrul Naţional Anticorupţie, și Francisco Talmaci, şef al Direcţiei sinteză, asistenţă juridică şi control din cadrul Inspecției financiare. 

Până la desfăşurarea celui de-al doilea concurs, Dumitru Ţîra, unul dintre membrii Consiliului de Integritate al ANI, a îndemnat societatea civilă, într-o opinie publicată pe portalul Realitatea.md, pe lângă scrierea apelurilor publice, să identifice și să înainteze măcar un candidat pentru funcțiile de conducere ale ANI. El a mai subliniat că Legea privind Autoritatea Naţională de Integritate are lacune. „Toți spun că durează prea mult. Inclusiv membrii CI ANI spun asta, chiar dacă în condițiile legii mai repede nu se poate. Dacă analizăm termenii și procedurile, nu este posibil mai repede. Legal, nu este posibil. Iar problema nu vine de la CI ANI. Problema vine de la legea votată, Legea ANI care este apreciată ca o reformă pozitivă, modernă și progresistă. Și într-adevar așa este. Avem o lege modernă care construiește o instituție modernă, la standarde europene/internaționale. Este o lege progresistă, care introduce multe elemente noi în acest sistem, care asigură transparență și control la tot ce înseamnă venituri și interese și care ar trebui să împingă Moldova înainte pe această filieră. Este un succes recunoscut de guvernare, de ONG-urile de profil și chiar de partenerii de dezvoltare”, a scris Dumitru Ţîra.

Totodată, el a mai subliniat că primul concurs s-a desfășurat în strictă conformitate cu legea și procedurile corespunzătoare. „A fost transparent, cu transmisiuni live la fiecare etapă pe privesc.eu și rlive.md, cu implicarea ONG-urilor care și-au dat interes și când au avut timp să se ocupe și de această activitate, cu deschidere maximă față de orice solicitare și cu îndemnuri continue ale CI ANI către profesioniștii din domeniu și societatea civilă să-și depună dosarele și să participe în concurs cât mai mulți candidați”, a mai notat membrul Consiliului de Integritate. 

Anticoruptie.md
08/11/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii