Atenție! Transportatorii moldoveni pot circula pe teritoriul UE fără autorizații, dar nu și atunci când transportă mărfuri pentru țări non-UE

Ion Chișlea
01/07/2022
Foto: CIJM/Cornelia Cozonac

Transportatorii moldoveni pot circula liber pe teritoriul Uniunii Europene, după ce miercuri a fost încheiat Acordul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova privind liberalizarea transportului rutier de mărfuri, însă nu și atunci când efectuează transporturi pentru alte țări care nu sunt state membre ale UE.

Potrivit acordului, sunt scutite de autorizații cursele de transport dintre Republica Moldova și un stat UE, dar și cursele din Republica Moldova către un stat non-UE, dar care necesită tranzitul pe teritoriul comunitar.

Pe de altă parte, în cazul efectuării transportului de mărfuri între două țări terțe non-UE, tranzitul prin teritoriul statelor membre UE nu este liberalizat. Spre exemplu, dacă transportatorul moldovean va transporta marfă din Turcia în Belarus, va avea nevoie, ca și până acum, de o autorizație în acest sens.

Unul dintre articole presupune că acordul nu se aplică în zonele în care Republica Moldova nu deține control efectiv.

Totodată, nici cursele efectuate între statele membre ale UE nu fac parte din domeniul de aplicare al Acordului.

Liberalizarea circulației pentru transportatorii moldoveni a intrat în vigoare de la data semnării și se aplică până la 31 martie 2023, cu posibilitatea prelungirii termenului stabilit. 

Potrivit Biroului Național de Statistică, în primele patru luni ale anului curent, 67% din mărfurile moldovenești exportate, erau destinate țărilor Uniunii Europene. Importurile din UE s-au cifrat, în același timp, la 1,2 miliarde de dolari, reprezentând peste 44% din totalul importurilor.

Mai mult de jumătate din exporturile în UE și peste 44% din importuri au fost efectuate cu mijloace de transport rutier.

 

Ion Chișlea
01/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii