„Trebuie să-și depună demisia”. Platforma DA lansează acuzații la adresa ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu

Ilie Gulca
12/05/2022
Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău. Captură de ecran: privesc.eu

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a solicitat joi demisia ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, pentru pretinse fraude admise în cadrul mai multor licitații, inclusiv pentru construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău și a reparațiilor la Termoelectrica.

„Ministrul Spînu trebuie să-și depună demisia pentru gravele prejudicii aduse Republicii Moldova în relațiile bilaterale cu România și Ucraina și pentru modul în care s-au finalizat licitațiile trucate. Activitatea ministrului trebuie supusă unei anchete penale în legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu contractul pentru gazele naturale; licitația rețelelor electrice Vulcănești-Chișinău; licitația și semnarea contractului pentru reconstrucțiile de la Termoelectrica și Silovîe Mașini”, a detaliat Dinu Plîngău pe pagina sa de Facebook.

Fostul parlamentar îl mai acuză pe ministrul Spînu pentru „ceea ce s-a întâmplat pe segmentul contractului pentru energia electrică și tangența sau șantajul legat de Uzina Metalurgică de la Râbnița”.

Liderul Platformei DA a declarat că toată informația pe care o deține va fi prezentată Procuraturii Anticorupție.

În cazul licitației pentru construcția liniei electrice Chișinău-Vulcănești, se știe că au fost depuse zece oferte. Din cele zece firme care și-au depus ofertele au fost selectate doar patru. Cinci au fost descalificate pentru neîndeplinirea criteriilor de eligibilitate, iar una pentru neîndeplinirea criteriilor tehnice. 

Printre cei cinci ofertanți descalificați se numără și asociația română JV Electrica-Electromontaj. Această companie a fost eliminată pentru că a avut o problemă cu garanția financiară.

Ministrul Andrei Spînu a explicat anterior că JV Electrica-Electromontaj nu a depus corect garanția financiară. „Garanția financiară a fost aplicată doar pe o companie din acest consorțiu. Conform caietului de sarcini, garanția trebuia să fie pe întreg consorțiu”, a explicat oficialul.

Oferta JV Electrica-Electromontaj a fost de 27,03 milioane de euro, în timp ce a companiei indiane KEC International - 27 de milioane de euro. 

Pe 12 noiembrie 2021, a fost semnat contractul de construcție a liniei electrice de 400 kW de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești – Chișinău între Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) şi compania indiană KEC International desemnată câștigătoare a licitației internaționale.

KEC International este al doilea cel mai mare producător de piloni de transmisie a energiei electrice din India și una dintre cele mai mari companii din lume de construcție a liniilor de transport de energie electrică.

Ilie Gulca
12/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii