Trecutul penal al noului președinte CNPF. Cu ce avere a intrat în funcție Valeriu Chițan

Anticoruptie.md
13/04/2017
Valeriu Chiţan. Foto: Ziarul de Gardă

Valeriu Chițan, noul președinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), numit de Parlament vineri, 13 aprilie, pentru un termen de cinci ani, a fost vizat anterior într-un dosar penal privind deturnarea fondurilor publice în perioada în care se afla la șefia Ministerului Finanțelor. Chițan a fost inculpat pentru delapidarea a zece milioane de dolari din bugetul statului în afacerea Petrolbank, despre care Centrul de Investigații Jurnalistice a relatat în 2002. După un lung proces de judecată, magistrații l-au declarat nevinovat pe funcționar, deși banii așa și nu au fost întorși statului. 

Potrivit anchetei jurnalistice, în noiembrie 1994, Guvernul Republicii Moldova a acordat Concernului de Stat Moldenergo un credit de 26,88 milioane de dolari, bani destinați procurării resurselor energetice pentru sezonul rece al anilor 1994-1995. Ministerul Finanțelor urma să acorde garanția din partea Guvernului, iar Banca Națională să o confirme. Pentru executarea hotărârii de Guvern, funcționarii au încheiat (fără a organiza un tender), un contract cu compania NefteGazGroup (NGG), înregistrată în Malta, zonă off-shore, după care conducerea Moldenergo a semnat un contract cu NGG, care s-a angajat să livreze Moldovei resurse energetice în sumă de 50 de milioane de dolari. Totodată, print-un acord de credit, semnat cu reprezentantul NGG în Moldova, Grigore Cuşnir, Moldenergo și-a luat angajamentul să achite contravaloarea resurselor energetice livrate. 

În același an, Ministerul Finanțelor, condus de Valeriu Chițan, a transferat pe contul NGG din Elveția suma de 11,88 milioane de dolari, în baza unei hotărâri neînregistrate la Cancelaria de Stat și care nu a fost publicată în Monitorul Oficial, deci nu avea putere juridică. Totuși, banii au ajuns în conturile NGG care, mai târziu, a transferat 10 milioane de dolari din suma primită pe conturile la trei firme fondate la sfârșitul anului 1994 de persoane din conducerea NefteGazGroup. Deși de la decontarea banilor trecuseră câteva luni, iar în Moldova nu venise nici pomină de resurse energetice, la 10 februarie 1995 Ministerul Finanțelor a transferat pe contul aceleiași companii alte 15 milioane de dolari SUA, care ar fi fost utilizați la procurarea păcurei și a cărbunelui. 

Cei 10 milioane de dolari au rămas drept datorie a NefteGazGroup față de Moldenergo, banii fiind utilizați la constituirea băncii Petrolbank cu capitalul social în valoare de 43 de milioane lei, sumă echivalentă la acea vreme cu zece milioane de dolari. Din capitalul social al bancii, 99% aparțineau companiilor afiliate NefteGazGroup – M-Credit, Transword-Invest și CompasInter. Instituția financiară a falimentat ulterior. Ex-ministrul Finanțelor, Valeriu Chițan, a fost inculpat și deferit justitței pentru delapidarea din bugetul statului a zece milioane de dolari. Magistrații au decis însă că el este nevinovat. 

Aflaţi detalii din schema privind deturnarea milioanelor de dolari din bugetul public

Valeriu Chițan a ocupat fotoliul de ministru al Finanțelor până în anul 1998, după care a devenit președinte al Asociației Băncilor din Moldova. Între 2003 și 2010 a ocupat postul de top-manager în grupul petrolier Lukoil, iar din 2011 este membru al Curții de Conturi. La începutul anului trecut, el s-a numărat printre candidații la funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, dar nu a fost promovat. 

Potrivit ultimei declarații pe venit disponibile, în 2015 Chițan a avut un salariu de 156.989 de lei de la Curtea de Conturi, iar alte 93.753 de lei le-a adunat din pensie. El a declarat o casă de 194 de metri pătrați, dobândită în anul 2010, terenul aferent acesteia și un garaj. Valoarea cadastrală cumulată a imobilelor se ridică la aproape 2,9 milioane de lei. Funcționarul conduce un BMW de model X5, fabricat în 2012, dar pe care îl deține prin comodat. Soția sa activeaă în sectorul privat și a declarat venituri de 144.391 de lei din salariu. 

Anticoruptie.md
13/04/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii