Trei concurenţi, înscrişi în cursa pentru funcţia de avocat al poporului. Cine ar putea să ia locul Nataliei Moloşag

Julieta Saviţchi
24/01/2022
Poză simbol

Trei candidaţi s-au înscris pentru a participa la concursul pentru funcţia de avocat al poporului. Aceştia sunt avocata Violeta Gaşiţoi, profesorul universitar Teodor Cârnaţ şi Evgheni Goşceapov, membru al Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii. Primii doi au participat şi la concursul din septembrie anul trecut, când mandatul de avocat al poporului i-a fost încredinţat avocatei Natalia Moloşag.

Violeta Gaşiţoi, absolventă a Universității de Stat Alecu Russo din Bălți, facultatea de drept, a făcut studii de masterat ULIM.

Violeta Gaşiţoi

Din 2003, a activat în calitate de jurist la biroul de avocați, apărător al drepturilor omului. Recent, a făcut studii și în SUA Sacramento în domeniul justiției mai exact, Administration of Justice, ARC Sacramento. Actualmente este avocată şi, fiind stabilită cu traiul în SUA, oferă consultanţă diasporei moldoveneşti. Pe parcursul carierei sale de avocată în Republica Moldova, Violeta Gaşiţoi s-a remarcat prin implicarea în diferite proiecte ce ţin de combaterea violenţei domestice, apărarea drepturilor femeilor şi copiilor. A acordat asistenţă juridică şi a reprezentat în instanţă, inclusiv şi la CEDO, victimele violenţei domestice. A militat pentru o justiţie corectă şi respectarea deontologiei în avocatură.

Teodor Cârnaţ este profesor universitar, doctor habilitat în drept, fost membru al Consiliului Superior al Magistratuturii, desemnat din rândul profesorilor de drept.

Teodor Cârnaţ

Înainte de a ajunge în CSM, Cârnaţ a fost consilier municipal în Chişinău. Deşi a fost ales pe listele PL în 2011, a părăsit fracţiunea în februarie 2012. Cârnaţ a fost director al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului şi este căsătorit cu fiica lui Ştefan Urâtu, preşedintele Comitetului Helsinki. Este tată a nouă copii. Teodor Cârnaţ este cel mai bogat dintre candidaţii înscrişi în cursa pentru funcţia de avocat al poporului, acesta fiind milionar şi proprietarul unui imobil de lux de peste 230 de metri pătraţi, fiind vecin cu fostil preşedinte al Curţii Constituţionale , Mihai Poalelungi, şi cu ex-dfirectorul SIS, Artur Reşetnicov. Teodor Cârnaţ a candidat lsa mai multe funcţii publice, fără succes, printre care la funcţia de primar al municipiului Chişinău şi judecător în Curtea Constituţională.

Evghenii Goloșceapov este membru al Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității şi directorul departamentului advocacy al asociaţiei obşteşti Inițiativa Pozitivă.

Evgheni Goloşceapov

A absolvit Facultatea de Drept a USM şi Institutul de Instruire Continuă. Este doctorand la catedra Ştiinţe Politicea USM. Este absolvent al Cursului Internaţional Avansat în domeniul drepturilor omului al Fundaţiei Helsinki din Polonia. A fost coordonator de programe Justiţie şi drepturile omului din cadrul UNDP. În trecut, director al organizaţie Amnesty International Moldova. Este cunoscut publicului larg ca militant pentru drepturile omului şi combaterea torturii.

Funcţia de avocat al poporului a devenit vacantă la începutul lunii decembrie a anului trecut, după ce Natalia Moloşag a demisionat în urma unui scandal legat de angajarea unui fost client de al său, condamnat pentru proxenetism.

Ultima zi de depunere a actelor a fost pe 21 ianuarie.

Julieta Saviţchi
24/01/2022Follow us on Telegram

Comentarii