Trimiterea avioanelor rusești spre Tiraspol devine problematică // Sistemul antiaerian S-300, oferit de Slovacia, este pe poziții în sudul Ucrainei

Ion Chișlea
29/04/2022
Sistemul antiaerian S-300/facebook.com

Forțele de apărare antiaeriană ucrainene au primit în dotare sistemul de rachete antiaeriene S-300, promis anterior de Slovacia. Sistemul efectuează deja misiuni de luptă în regiunea de sud a Ucrainei, anunță Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Continuăm să acoperim cerul de amenințările rusești. S-300 SAM din țările partenere au consolidat semnificativ apărarea aeriană în regiunea de sud. Acest complex efectuează deja misiuni de luptă", se spune într-un comunicat al unității publicat pe pagina sa de Facebook.

La mijlocul lunii martie, Slovacia şi-a dat acordul de a furniza Ucrainei sistemele sale de apărare aeriană de producție sovietică, inclusiv sistemele de rachete antiaeriene S-300 (SAM).

Slovacia a dorit în schimb garanţii că va primi imediat alte sisteme de apărare aeriană care le va înlocui pe cele cedate. Acestea ar putea dă fie sistemele americane antirachetă „Patriot” oferite de Germania şi Ţările de Jos.

Sistemul de apărare antiaeriană S-300 SAM, de producție sovietică, poate să detecteze și să doboare avioane, rachete de croazieră și rachete balistice la distanțe cuprinse între 5 și 150 km. Nu contează la ce înălțime zboară ținta - 10 metri sau 27 kilometri.

Anterior a fost vehiculată informația că Aeroprotul de la Tiraspol a fost pregătit pentru a primi avioane cu trupe și tehnică militară rusească.

De cealaltă parte, Aleksei Arestovici, consilierul militar al Administrației prezidențiale din Ucraina, a declarat că forțele ucrainene vor doborî avioanele ce zboară spre Tiraspol. 

Ion Chișlea
29/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii