„Trupele din Transnistria sunt în deplină pregătire de luptă” - Statul-Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

Ilie Gulca
08/05/2022
Trupele paramiliare din Transnistriei. Foto: novostipmr.com

Militarii din Transnistria sunt în deplină pregătire de luptă, iar pe teritoriul regiunii secesioniste este distribuit un ziar care cheamă la participarea forțelor paramilitare la acțiunile militare Armatei ruse. Tiraspolul respinge informațiile conform cărora în regiune ar avea loc mobilizarea forțelor armate.   

„Situația pe direcția Basarabiei rămâne tensionată. Formațiunile militare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și Grupul Operativ al Trupelor Rusești sunt în alertă maximă”, se menționează în informațiile operative ale Statului-Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.



Potrivit publicației „Ukrainskaia Pravda”, pe teritoriul republicii nerecunoscute a fost publicat un tiraj mare al ziarului „Pridnestrovie” din 2 mai 2022, în care, „în numele locuitorilor PMR”, „se face apel la implicarea forțelor armate ale PMR în acțiunile armatei ruse”.

„Pe teritoriul Federației Ruse însăși se deschid puncte de mobilizare pentru a recruta voluntari care să lupte în armata Transnistriei. Astfel, Kremlinul încearcă să legalizeze mii de militari ai săi, care vor efectua provocări de pe teritoriul Transnistriei”, potrivit serviciilor de informații ucrainene.

De partea cealaltă, pretinsul minister al apărării din Transnistria a respins informațiile despre mobilizarea „forțelor armate, a altor trupe, formațiuni și corpuri” din stânga Nistrului.

„Forțele armate ale republicii continuă să desfășoare o serie de activități zilnice. Toate acțiunile se desfășoară conform planului obișnuit”, a comunicat pretinsul minister al apărării de la Tiraspol.

Ilie Gulca
08/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii