„Trupele militare ilegale rusești și-au majorat efectivul în Transnistria”. Directorul SIS, Alexandr Esaulenco, despre acțiunile serviciilor speciale rusești pe teritoriul Republicii Moldova

Ilie Gulca
27/01/2022
Directorul SIS, Alexandr Esaulenco. Foto: glavcom.ua

Directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), Alexandr Esaulenco, a semnalat că Grupul Operativ de Trupe Rusești, contingent care staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, la Cobasna, în regiunea separatistă transnistreană, și-a majorat efectivul în contextul pericolului unui nou război ce ar putea fi declanșat între Rusia și Ucraina.      

„În primul rând, este vorba de regiunea noastră separatistă, Transnistria; vorbim despre formațiuni militare ilegale – Grupul Operativ de Trupe Rusești; vorbim despre contingentul militar care staționează la Cobasna. Din ce știm, acolo a fost majorat efectivul de securitate și realizăm că acest factor este unul din cele mai importante din punct de vedere al intervenției elementelor destabilizatoare pe teritoriul statului nostru”, a declarat Esaulenco pentru publicația ucraineană Glavcom.   

Pentru a supraveghea acest element destabilizator pentru regiune – Grupul Operativ de Trupe Rusești – , directorul SIS a menționat că între serviciile de securitate din Ucraina și Moldova are loc un schimb activ de informații, care va avea un trend ascendent în contextul riscurilor înregistrate în regiune.

La remarca despre faptul că Republica Moldova a devenit un teren de tranzit pentru serviciile speciale rusești, Esaulenco a subliniat că „unele elemente care atrag suspiciunea se află în câmpul de observare al structurilor de contraspionaj”.

„Avem un schimb bun de informații cu procuratura și alți colegi. Au loc acțiuni de urmărire pentru documentarea acestor elemente”, a informat el.

În ce privește pericolul unei invazii din sudul Ucrainei până în Transnistria, unul dintre scenarile dezvăluite de serviciile secrete occidentale, șeful SIS a răspuns că „vecinii din est nu pot să fie subestimați”.

Cu toate acestea, Alexandr Esaulenco și-a exprimat speranța că „diplomația va învinge, dar trebuie să fim pregătiți pentru dezvoltarea oricărui scenariu, inclusiv cel prevede înaintarea trupelor rusești prin sud-vestul Ucrainei”.

În cazul unui război, directorul SIS nu a vrut să dezvăluie planurile de acțiune, dar a menționat că „Serviciul participă activ la anumite procese ca să poată face față pericolelor legate de destabilizarea regională”.

Ilie Gulca
27/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii