TV6 și Orhei TV au pierdut litigiul cu Consiliul Audiovizualului și sunt obligate să plătească

Ilie Gulca
09/07/2024

Posturile de televiziun „TV6” și „Orhei TV”, asociate grupului criminal Șor, sunt obligate să plătească două de câte 13.000 de lei și alte două sancțiuni de 7.000 de lei după ce au pierdut litigiul cu Consiliul Audiovizualului. Cele două posturi solicitaseră în instanță anularea deciziei de sancționare adoptate de regulator pe 4 noiembrie 2022.

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a respins pe 2 iulie ca neîntemeiată cererea avocaților celor două instituții media. Acestea vor plăti câte 13.000 de lei pentru lipsa corectitudinii, imparțialității și a bunei-credințe, și alte două amenzi de 7.000 de lei pentru nerespectarea rigorii și acurateței. De asemenea, posturile au fost primit avertizări publice pentru omiterea indicării sursei de proveniență a imaginilor.

Încălcările au fost atestate în principalele programe informative în limba rusă „Время новостей”, difuzate de ambele posturi în luna septembrie 2022. În subiectul „Протест у администрации президента” din 9 septembrie 2022 și în reportajul „Протест у правительства” din 12 septembrie 2022 s-a relatat despre protestul organizat de fostul Partid „Șor” la sediul Președinției și al Guvernului.

În cadrul celor două materiale, mai mulți simpatizanți și membri ai partidului și-au manifestat nemulțumirea față de modul în care guvernarea și președinta țării gestionează criza prețurilor. În reportaje, au fost prezentate atât declarațiile oamenilor veniți la acțiune, cât și datele Biroului Național de Statistică despre evoluția prețurilor.

Consumatorii de informații nu și-au putut forma o concluzie clară despre principalii factori care au dus la majorarea prețurilor în contextul în care situația a fost provocată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, iar prețurile s-au mărit în mai multe țări din Europa și din întreaga lume.

Într-un alt subiect din 12 septembrie 2022, nu a fost respectată rigoarea la redactarea și prezentarea știrilor. În subiectul „Собрание на уровне местных властей”, s-a relatat despre o întrunire a reprezentanților administrațiilor locale, ce a avut loc pentru a atrage atenția administrației centrale asupra problemelor sociale cu care se confruntă populația.

Au fost difuzate comentarii ale unor aleși locali prezenți la eveniment, fără a fi precizată calitatea politică a acestora. Cu un mesaj către cei prezenți s-a alăturat online Ilan Șor. Autorii programului informativ au oferit diferite date despre numărul participanților la eveniment. La începutul reportajului a fost menționat numărul de circa 700 de delegați ai administrațiilor publice locale din diferite regiuni ale țării, iar în continuare s-a spus că au fost prezenți 1.000 de primari.

Totodată, știrile difuzate în cadrul programelor informative de cele două servicii media pe 9, 12, 13, 14, 16, 20 și 21 septembrie 2022 au conținut imagini/secvențe video sursa cărora nu a fost indicată.

Ilie Gulca
09/07/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii