Ucraina avertizează asupra unui accident nuclear care ar putea afecta și Republica Moldova

Mădălin Necșuțu
11/08/2022

Consilierul prezidențial ucrainean, Mihail Podoleak, a declarat miercuri seară că Centrala nucleară Zaporojie prezintă un risc enorm, pentru că militarii rușii cantonați în perimetrul acestui obiectiv strategic sunt foarte slab pregătiți și nu conștientizează pericolul pe care îl generează în caz de accident nuclear astfel că Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu în cazul unei avarii la centrala nucleară din țara vecină.

„În ultimele două săptămâni are loc minarea teritoriului centralei nucleare de la Zaporojie, pe teritoriul centralei este adusă tehnică militară grea, acolo are loc depozitarea munițiilor. În plus, de pe teritoriul centralei nucleare au loc împușcături în direcția orașului Nikopol. La cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată acum sub control rus, nu există oameni pregătiți, sunt oameni care nu știu ce este periculos și ce nu”, a afirmat Podoleak la postul public de televiziune Moldova 1. 

El a mai afirmat că Rusia interzice inspectarea centralei de către experți ucraineni care știu foarte bine cum funcționează această centrală.

„Nivelul intelectual al membrilor armatei ruse este foarte redus, sunt oameni slab pregătiți, oameni care nu înțeleg ce riscuri generează prin acțiunile lor, ei nu înțeleg ce-i asta fizică nucleară. Mă bucur că Guvernul de la Chișinău înțelege toate riscurile și amenințările. Noi la fel, pregătim oamenii. Noi înțelegem că Rusia cu cât mai mult suferă eșec pe câmpul de luptă cu atât mai mult lovește populația civilă. Din acest motiv, este firesc să ne pregătim pentru orice”, a mai spus consilierul prezidențiale de la Kiev.

Mădălin Necșuțu
11/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii