Ucraina cere SUA să aplice sancțiuni asupra tuturor băncilor rusești pentru a opri finanțarea războiului din Ucraina

Mădălin Necșuțu
12/08/2022
Ambasadorul Ucrainei în SUA, Oksana Markarova

Ucraina cere administrației președintelui american Joe Biden ca SUA să sancționeze toate băncile private ruse pentru a ajuta la încetarea capacității președintelui Vladimir Putin de a continua invazia rusă în Ucraina, potrivit amabsadorului ucrainean la Washington, Oksana Markarova.

Guvernul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski dorește ca SUA să adauge câteva bănci pe săptămână pe lista instituțiilor financiare sancționate, a spus ambasadorul Oksana Markarova, adăugând că aceasta a transmis cererea Departamentului de Trezorerie.

Pe 20 aprilie 2022, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, Biroul de Control al Activelor Străine din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC) a identificat o serie de societăți și persoane care eludau sancțiunile internaționale impuse Rusiei în domeniul bancar.

Printre acestea s-a regăsit banca comercială rusească Transcapitalbank, precum și o rețea globală de peste 40 de persoane și entități conduse de apropiatul Kremlinului, oligarhul Konstantin Malofeev. Acesta din urmă este poreclit de presa internațională „oligarhul lui Dumnezeu” datorită conexiunilor sale strânse cu Biserica Ortodoxă Rusă.

OFAC a precizat că misiunea principală a acestor organizații era să faciliteze evitarea sancțiunilor aplicate de SUA persoanelor fizice și juridice din Federația Rusă.

„Trezoreria îi va urmări pe cei care evită, încearcă să se sustragă sau ajută la eludarea sancțiunilor SUA aplicate Rusiei, deoarece contribuie la sprijinirea războiului brutal al lui Putin [împotriva Ucrainei]”, a declarat subsecretarul pentru Terorism și Informații Financiare al SUA, Brian Nelson.

Societatea pe acțiuni Transcapitalbank (TKB) este o bancă comercială privată din Rusia deschisă în 1992. TKB oferă servicii mai multor bănci din Asia, inclusiv China și Orientul Mijlociu, prin care sunt fentate sancțiunile internaționale.

Mai precis, pentru a ocoli sancțiunile SUA, această bancă rusească le-a oferit clienților săi posibilitatea să efectueze tranzacții prin intermediul sistemului său cunoscut sub numele de „TKB Business” - un sistem de comunicare alternativ la SWIFT, inclusiv cu scopul de a procesa plăți în dolari americani pentru clienții sancționați.

Potrivit unei investigații realizat de portalul Anticorupție.md prin această bancă rusească operau transferuri bancare în exterior, ocolind BNM, și trei bănci transnistrene.

Mădălin Necșuțu
12/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii