Ucraina își recuperează „aurul scitic” blocat în Olanda din 2014  

Ilie Gulca
22/11/2023
Ministerul Culturii și Muzeul Allard Pearson au ajuns la acorduri oficiale cu privire la condițiile de returnare a exponatelor

Olanda va restitui „aurul scitic” Ucrainei conform unui acord dintre Ministerul Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei și Biblioteca Universitară a Universității din Amsterdam. Vestigiile alcătuite din bijuterii foarte prețioase, proprietate a patru muzee din Crimeea, au fost expuse în cadrul unei expoziții în Olanda în 2014, exact în perioada în care Rusia a anexat peninsula.

„În curând, aurul scitic se va întoarce în Ucraina. Ministerul Culturii și Muzeul Allard Pearson au ajuns la acorduri oficiale cu privire la condițiile de returnare a exponatelor”, a declarat ministerul ucrainean.

În februarie 2014, la Muzeul Allard Pearson din Olanda a fost deschisă o expoziție a aurului scitic „Crimeea – o insulă de aur în Marea Neagră”. În cadrul expoziției au fost prezentate descoperiri arheologice făcute în Crimeea. Vestigiile datează din perioada de la colonizarea greacă a peninsulei (sec. VI î.Hr.) până la începutul Evului Mediu (sec. VI–VII).

În total, au fost prezentate peste 580 de artefacte (peste 2.000 de vestigii). Cele mai valoroase exponate sunt considerate a fi o imagine sculpturală pe două fețe a zeiței sciților cu picior de șarpe, un vârf de cort sub formă de grifon, elemente decorate ale unui ham de cai etc.

În afară de bijuteriile din aur chinezești, pentru expoziție au fost trimise în Olanda cutii de lac cu o vechime de 2.000 de ani. Descoperirile senzaționale au dovedit pentru prima dată că China a făcut comerț cu Imperiul Roman, iar Crimeea se afla pe ruta comercială dintre Est și Vest.

Proprietarele exxponatelor sunt patru muzee din Crimeea, precum și de Muzeul Comorilor Istorice ale Ucrainei din Kiev. Expoziția din Olanda trebuia să se încheie în mai 2014, iar înainte de iunie, exponatele trebuia să fie returnate în Crimeea și Kiev.

După ocuparea Crimeii în martie 2014, a apărut un litigiu cu privire la proprietatea exponatelor. Rusia și Ucraina și-au revendicat drepturile asupra lor.

În aprilie 2021, audierile au fost reluate; pe 26 octombrie, tribunalul din Amsterdam a decis că aurul scitic ar trebui să fie transferat la Kiev „până când situația din Crimeea se stabilizează”.

Ilie Gulca
22/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii