Ucraina sistează tranzitul a o treime din gazele ruseşti care urmează să ajungă în Europa

Julieta Saviţchi
10/05/2022
Foto simbol

Ucraina a anunţat că opreşte, de miercuri, tranzitul gazelor prin stațiile din regiunea Lugansk, care au ajuns pe teritoriul ocupat temporar de Rusia. O treime din volumul de gaze pe care îl exportă Rusia în ţările europene sunt furnizate prin staţiile din regiunea Lugansk.

Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina a anunţat că decizia a fost luată pentru că au apărut circumstanțe de forță majoră care fac imposibilă transportul în continuare a gazelor prin stația de măsurare a gazelor Sohranovka și stația de compresoare de la Novopskov.

Novopskov CS este prima dintre stațiile de compresoare din regiunea Luhansk, prin care aproape o treime din gaze  - până la 32,6 milioane de metri cubi pe zi - este tranzitată din Federația Rusă în Europa.

Din cauza războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei, mai multe instalații din sitemul ucrainean de transport al gazelor naturale au ajuns pe teritoriul ocupat temporar, iar operatorul nu poate exercita controlul operațional și tehnologic asupra tranzitului de gaze.

„Intervenția forțelor de ocupație în procesele tehnologice, schimbările în modurile de funcționare a instalațiilor sistemului de transportare a gazelor, retragerile neautorizate de gaze din fluxul de tranzit, au pus în pericol stabilitatea și siguranța întregului sistem de transport al gazelor din Ucraina”, se arată într-un comunicat al Operatorului sistemului de transport al gazelor din Ucraina, distribuit de presa din ţara vecină.

Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina a dat asigurări că va încerca să asigure tranzitul întregului volum de gaze către statele europene prin intermediul staţiilor de pe teritoriul controlat de autorităţile de la Kiev.

Julieta Saviţchi
10/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii