UE condamnă agresiunea rusă față de Ucraina // Liderii G-7 se întâlnesc să discute despre acțiunile împotriva Rusiei

Cornelia Cozonac
24/02/2022

Uniunea Europeană condamnă ferm agresiunea militară fără precedent a Rusiei împotriva Ucrainei. Președintele Consiliului European Charles Michel și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen au declarat joi dimneață că „prin acțiunile sale militare neprovocate și nejustificate, Rusia încalcă grav dreptul internațional și subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală”.

„Facem apel la Rusia să înceteze imediat ostilitățile, să-și retragă armata din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. O astfel de utilizare a forței și constrângerii nu are loc în secolul XXI”, declară cei doi oficiali europeni. 

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat de urgență o reuniune extraordinară a Consiliului European.

Liderii UE se vor întâlni pe parcursul zilei pentru a discuta despre criză și alte măsuri restrictive care vor impune Rusiei consecințe masive și grave pentru acțiunea sa, în strânsă coordonare cu partenerii noștri transatlantici.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va schița un nou pachet de sancțiuni care este finalizat de Comisia Europeană și pe care Consiliul îl va adopta rapid.

„Deplângem pierderea de vieți omenești și suferința umanitară. UE și statele sale membre sunt pregătite să ofere de urgență un răspuns umanitar de urgență. Facem apel la Rusia și formațiunile armate susținute de Rusia să respecte dreptul internațional umanitar”, se arată în declarația citată.

„UE susține ferm Ucrainei și oamenii săi, în timp ce se confruntă cu această criză fără egal. UE va oferi în continuare asistență politică, financiară și umanitară. Coordonăm răspunsul nostru cu partenerii noștri internaționali, inclusiv NATO și G7 ai căror lideri se vor întâlni astăzi”, precizează cei dopi lideri europeni.

Cornelia Cozonac
24/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii